B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Sladoled-Istine i zablude

autor: Gomex | 13.09.2018
Sladoled-Istine i zablude

Prvi kornet ili kako su je tad nazivali „jestiva čašica za sladoled“ izmislio je poslastičar sa Vol Strita, Italo Marićoni, a prvi sladoled na štapiću osmislio je vlasnik jedne poslastičarnice u Ajovi, Kris Nelson. Njega je na ovaj korak inspirisao dečak koji je došao u poslastičarnicu i nije mogao da se odluči da li želi sladoled ili čokoladu pa je on spojio ove dve dečije omiljene poslastice i napravio sladoled na štapiću prekriven čokoladom.

Sladoled otvara apetit!

Jedna od osobina sladoleda je da otvara apetit. Dakle, deca koja nisu sklona jelu imaju dovoljno razloga da prionu na sladoled čak i pre glavnog obroka. Preporuka je samo da ne budu halapljiva, već da ovaj hladan zalogaj jedu polako. Time sprečavaju mogući nepoželjani efekat rashlađivanja stomaka praćenog bolnim grčevima, poremećajem krvotoka u organima za varenje a time i poremećaj njihove funkcije. Gojaznoj deci sladoled ne treba davati svakodnevno, već svakog drugog ili trećeg dana, a živahno i aktivno dete, normalno uhranjeno može da pojede i jedan dnevno.

Sladoled izaziva karijes manje nego hleb ili bombona!

I u stomatološkim krugovima sladoled više nije na optuženičkoj klupi. Naime, da bi se karijes razvijao neophodno je da se hrana bogata šećerima što duže zadržava na površini zuba. Pljuvačka lako ispira sladoled, tako da on manje izaziva karijes nego jabuka, običan hleb ili lepljiva bombona, na primer. Naravno, to podrazumeva da se ne unosi neprekidno, jer u suprotnom ima nepovoljno dejstvo kao i sokovi.

Sladoled ne izaziva upalu grla!

Pogrešno je i mišljenje da sladoled izaziva upale grla i krajnika. On se mališanima daje i neposredno posle operacije krajnika, što je još jedan dokaz više da ne izaziva upale. Jedini razlozi ovakvih zdravstvenih problema su bakterije i virusi, koje mališani najčešće dobijaju i kontaktu sa drugom decom, usled pada imuniteta.

Sladoled se jede sporije...

Da li ste nekada patili od bolesti koja se zove “sphenopalatine ganglioneuralgia”? Kada brzo i u velikim zalogajima jedemo ili ližemo sladoled, dešava se da ubrzo osetimo snažne glavobolje koje dovode do grčenja krvnih sudova. Njih pokreće hladnoća ledene poslastice. Posledica je glavobolja koja podseća na ono što se obično naziva migrenom - grčenje krvnih sudova koje zaustavlja protok krvi. Dovoljno je samo da sporije jedemo sladoled i koristimo jezik, dopuštajući da se sladoled na njemu otopi. Oni koji pate od glavobolja uzrokovanih brzim lizanjem sladoleda kažu da ova boljka može da se “izleči” tako što ćemo palcem snažno pritisnuti gornju usnu. Posle jednog minuta bol će, navodno, uminuti.