B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Savršen plan za carstvo snova!

autor: Gomex | 23.05.2019
Savršen plan za carstvo snova!

Da li vaša deca teško zaspu uveče? Psiholozi smatraju da to nije razlog za brigu, ali da ipak mališani treba da odspavaju preporučenih 8 sati. Ako nemate ideju kako da im pomognete da lakše otplove u “carstvo snova”, mi vam dajemo nekoliko finih predloga...

Hrana od koje ćete lakše zaspati

Kakao je klasičan i verovatno najpoznatiji napitak za pre spavanja. Iako ga obožavaju deca, mogu ga piti i odrasli jer je izuzetno zdrav i ukusan. Potiče iz majanske civilizacije, čiji je narod prvi otkrio sve blagodati ovog ukusnog napitka. Najpopularniji vid ovog napitka sa je svakako instant kakao prah. Možete ga pripremiti uz dodatak toplog mleka ili vode, dodati mu med i začine po želji.

Čaj od kamilice je savršen izbor za decu i ljude koji izbegavaju mlečne proizvode, a poznat je po brojnim blagodetima, od kojih se posebno ističu prirodna umirujuća svojstva. Kamilica pomaže kod opuštanja i smirivanja živaca i želuca i podstiče osećaj smirenosti tokom celog dana. Zbog svog umirujućeg delovanja poseno se preporučuju onima koji imaju problema s nesanicom. Za miran san je najbolje popiti nezaslađen čaj pola sata pre spavanja.

Savet naših baka o toploj čaši mleka pre spavanja baziran je na zdravstvenim činjenicama. Naime, smatra se da aminokiselina koje mleko sadrži pomaže u proizvodnji hormona koji su potrebni za miran san. I ne samo to, mleko je bogato kalcijumom i predstavlja veliki izvor proteina. Ovo je jedan od najjednostavnijih napitaka jer samo treba da zagrejete mleko i popijete ga pre spavanja. Ako volite slatko, možete dodati i malo meda.

Čokoladno mleko je vrlo ukusan i hranjiv napitak, a najviše ga vole deca. Pijte ga pre spavanja jer je lagan ali ipak može dovoljno da vas zasiti zbog šećera koji sadrži u sebi. Iako je mnogi poistovećuju s kakaom, vruća čokolada je ipak malo drugačija. Gušća je i sadrži kakao maslac, a u većini slučajeva sadrži i mleko ili slatku pavlaku, što je čini vrlo ukusnom i hranjivom, ali i mnogo kaloričnijom alternativom od toplog kakaa. Uprkos tome, mnogi je obožavaju jer je, morate priznati, zaista savršena...

Banane su izvrstan izvor magnezijuma i kalijuma, koji pomažu da se opuste mišići. A takođe sadrže i triptofan, koji se konvertuje u serotonin i melatonin, glavne hormone za smirenje koje luči mozak. Idealna kombinacije: naspite šolju mleka u blender, dodajte bananu, izmiksajte - i popijte.