B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

RAS##&#puuuust!

autor: Gomex | 06.06.2019
RAS##&#puuuust!

Približava se kraj školske godine. Mnogo je kontrolnih zadataka i ispitivanja. Deca osećaju tremu, strah, uznemirena su i anksiozna. Konstantan pritisak im visi nad glavom: „Kako li ću proći? Da li ću uspeti da popravim ocenu? Koliki prosek ću imati? Da li ću ići na more? Da li će mama i tata biti ljuti ili ponosni?“

Ukoliko vaše dete uči samo pred kraj godine, ovo je ogroman stres za njega. Nakupilo se mnogo nastavnih predmeta i ono ne zna odakle da počne. Nema slobodnog vremena. Nastavnici traže svoje. Roditelji još više. Pokušajte da pomognete detetu i umanjite tenziju, jer nije ni njemu lako. Ukoliko ga vi još dodatno budete pritiskali, rezultati mogu izostati. Ne zato što vaše dete nije učilo, već zato što oseća ogroman pritisak sa svih strana. Iako bi vaša deca trebala biti samostalna i odgovorna, ovo je period kada im ipak malo trebate pomoći. Razgovarajte sa njima. Pitajte ih šta im je najveći problem. Kako su se organizovala oko učenja? Koji nastavni predmet im najviše „škripi“? Sednite sa njima i objasnite im sve ono što im nije jasno. Pokušajte da im olakšate što više možete. Međutim, nemojte i vi kao deca čekati poslednji momenat. Mnogo radimo. Dok stignemo sa posla, nemamo više vremena da se toliko posvetimo svojim najmilijima. Imamo drugih problema. Ocena i školskog uspeha se setimo tek na kraju, kada je već tenzija izuzetno velika. Zato, pokušajte da ih pratite tokom cele godine. Biće lakše i njima i vama, a stres će biti značajno niži. Kazne i prebacivanje u ovom periodu neće pomoći. Samo će povećati, ionako, visoku tenziju. Dete tada neće pružiti svoj maksimum. Zato, pokušajte sa razumevanjem i podrškom.

Iako mnogo toga zavisi od konačnih ocena, deca su trebala učiti tokom cele godine. Zbog toga im ipak ostavite malo vremena za igru i opuštanje, jer će sagoreti pre vremena i neće moći da izguraju sve obaveze do kraja. Osetiće se kao pravi gubitnici u tom slučaju. Ukoliko to vašem detetu odgovara, pustite ga da uči sa drugom ili drugaricom. Dve glave su pametnije od jedne i svako će imati barem jednu novu metodu koja će pomoći. Ne zaboravite da vaše dete nije samo đak. Ono ima svojih osobina, prednosti i mana, strahova, problema i prepreka. Ne posmatrajte ga jedino kroz ocene i školski uspeh.