B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pustite decu da sami mese!

autor: Gomex | 09.01.2020
Pustite decu da sami mese!

Početak godine je ispunjen praznicima, okupljanjem porodice i prijatelja, ali i raznim specijalitetima i poslasticama... Možda je baš ovaj januar idealan da zajedno sa svojom decom napravite njihove omiljene kolače i deserte.

Kvalitetno provedeno vreme sa decom

Zajedničko pravljenje kolača jedna je od aktivnosti koje dodatno zbližavaju roditelje i decu, a psiholozi ga svrstavaju u kategoriju kvalitetno provedenog vremena tokom kog se deca osećaju važnim (jer pomažu) i pri tom im i samopouzdanje raste. Na ovaj način takođe dolazi do razvoja njihove kreativnosti, stoga se savetuje da decu pustite da se zabave do kraja i da sami ukrase spoljašnjost kolača baš onako kako oni žele.

Deca u Francuskoj počinju da pomažu mamama u pravljenju kolača već od prve godine. U toj zemlji, mala deca često potpuno sama prave kolače sa jogurtom, jer je to jedan od prvih recepata koje tamošnji mališani savladavaju. Uputstva su jednostavna, a kao merica se koristi čaša za jogurt. Francuzi smatraju da decu treba naučiti strpljenju, za šta je ova aktivnost sjajna vežba, pogotovo zbog toga što „mali ljudi“ prvo moraju da sačekaju da se kolač ispeče i ohladi pre nego što ga probaju. Sama priprema je takođe veoma korisna, jer deca uče da broje, mere i odmeravaju, a u praksi se upoznaju i sa razlomcima.

Podsticanje kreativnosti i mašte

Deca inače vole da pomognu u kuhinji i to posebno važi kada se spremaju deserti. Angažujte ih da modlama oblikuju kolače, da vam pomognu da pomešate sastojke i naravno da probaju krem direktno iz posude za pripremu. Pravljenje kolača sa decom ima višestruke benefite među kojima su najznačajniji – učenje kako se sprema hrana i podsticanje kreativnosti i mašte.

Vanilice, medenjaci, kuglice ili nešto drugo - izbor je na vama. Dozvolite deci da mute sastojke, mese testo, koriste modlice i na kraju dekorišu svoje specijalitete. Da bi zimska idila bila upotpunjena, obavezno odnesite kolače kod bake, deke i rodbine i pohvalite svoje male pomagače, koji će na taj način biti inspirisani da vam i sledeći put pomognu u kuhinji.