B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Puštanje zmaja

autor: Gomex | 21.06.2018
Puštanje zmaja

Složićete se da su trčanje, skakanje, padanje, penjanje i igre sa loptom aktivnosti koje deca obožavaju! Iako deluju bezazleno, igre na otvorenom itekako utiču na razvoj spretnosti, poboljšavaju društvene odnose, snalažljivost i imaju niz drugih pozitivnih uticaja. 

Igralište je po pravilu velika zelena površina prepuna različitih prepreka i izazova koje deca moraju da savladaju. Svaka od tih aktivnost pozitivno utiče na fizički i mentalni razvoj deteta.

Tokom spuštanja niz tobogan deca savladavaju strah od visine, raste im adrenalin zbog brzine prilikom spusta i jačaju noge kada se penju na isti. Ljuljaška simulira letenje.

Tokom ljuljanja su slobodni kao ptice na grani i osmeh sa lica im je teško skinuti. Razne penjalice ih čine spretnijim i znatno utiču na jačanje ruku i nogu. Igralište je mesto na koje često dolazi i veliki broj druge dece koja takođe želi da koristi taj isti šareni, veseli i razigrani sadržaj. Kako bi se ispoštovao red i pravilo prvenstva mlađeg, deca postepeno razvijaju socijalne veštine. Uče kako da komuniciraju sa vršnjacima, da se dogovaraju, pregovaraju i na kraju, nadamo se, svi zajedno zaigraju.

Zanimljiva razonoda za celu porodicu je svakako puštanje zmaja. Doprinosi mentalnom zdravlju, oslobađanju od stresa i blagotvorna je za sve uzraste. Ne zaboravite na važnost vetra. Dete će kroz igru shvatiti koliko je priroda moćna, vetar snažan i sjajno se zabaviti. Obavezno izbegavajte drveće i kablove da vam ne bi taj zmaj koristio za jednokratnu upotrebu. Posmatranje plavetnila neba i praćenje zmaja korisno je za nervni sistem i mišiće oka, a oslobađa i od umora, stresa i napetosti. Podizanje glave je dobro za vrat i kičmu, pogotovo se preporučuje osobama koje dugo sede na poslu, jer podstiče fleksibilnost ligamenata i zglobova.

Organizujte takmičenje u puštanju zmaja!

Zmajevi se izrađuju od veoma tanke hartije ili platna, najlona, pa čak i savitljive plastične mase. Oni se razapinju preko kvadratnog, trouglastog ili romboidnog rama, poduprtog sa, recimo, dva ukrštena štapa, jednog poprečnog i drugog lučnog. Oko sredine konstrukcije pričvršćuje se klupko tankog kanapa, dugačkog i stotinak metara i ojačanog staklenim prahom, koje služi za upravljanje zmajem. Da bi uživanje bilo potpuno, priređuju se brojna nadmetanja u brzini i visini koje može da dosegne neki zmaj, ali i u lepoti njihove izrade.