B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Prolećne dečje čarolije

autor: Gomex | 24.05.2018
Prolećne dečje čarolije

Proleće je, možda, najlepše godišnje doba za mališane. Dani traju duže, svuda oko nas su zelenilo i šareni cvetovi, a prilike za zabavne i poučne aktivnosti su bezbrojne. Deca po čitav dan provode na svežem vazduhu, aktivniji su i uživaju u svojevrsnoj prilici da istraže prirodu i izmisle nove igre, zasnovane na pupoljcima, zelenim listićim i gustoj travi i da razmisle o promenama. Mašta, zdravlje, radost... Sve to buja u mališanima dok se proleće budi! Zato ne dozvolite da prvi dani proleća budu obični dani. Obeležite ih nizom zabavnih aktivnosti i pokažite detetu da ne postoji zabavnija i prijatnija igraonica od parka, dvorišta i šume.

Proleće može biti idealna prilika da objasnite detetu promene u prirodi. Pomozite mu da zasadi cvet ili drvo i objasnite mu šta će se s tom biljkom dogoditi. Vaš mališan će imati priliku da posmatra bujanje biljke kojoj je sam podario život, spozna promenljivost sveta i uoči važnost prirode. Venac od cveća može biti odličan ukras za vrata ili policu, a devojčice vole da ga, maskirane u princeze, stave na glave kao krunu. Za šta god se koristio, on će svakako doneti ogromnu zabavu prvih dana proleća. Mališani uživaju u branju cveća, pažljivog biranja i kombinovanja boja na neki svoj način, pa će pravljenje venčića biti nezaboravna aktivnost koju ćete, svakako, ponavljati čitavog proleća. Dok se priroda budi, vreme je da se probudi i umetnik u vašem mališanu. Pripremite hartiju, olovke, drvene i vodene bojice i flomastere i posvetite se umetnosti. Neka novo godišnje doba bude vaša inspiracija za lepu pesmu o buđenju prirode iz zimskog sna ili za prikaz guste krošnje drveta načičkane cvetovima jabuka i trešanja... Uz pomoć svog omiljenog pomoćnika u kuhinji, možete pozdraviti proleće ukusnim kolačima. Pripremite detetu šarenu kecelju, zajedno pravite osvežavajuće kolače i dekorišite ih cvetićima, leptirićima. Proleće sa sobom nosi mnogo toga, a mogućnosti za česte šetnje po prijatnom vremenu su možda i najveća korist. Prvi dani proleća su odlična prilika da sa svojim mališanom provedete dane na svežem vazduhu, osetite tople sunčeve zrake, prošetate nekim parkom i odgovorite na sva njegova ’’prolećna’’ pitanja.

Povedite ih u prirodu, budite dobar primer svoj deci...

Deca pronađu sve ni u čemu, a odrasli u svemu pronalaze ništa, istakao je italijanski pesnik Đakomo Leopardi. Dečji boravak ispred računara potrebno je svesti na minimum, upozoravaju psiholozi. Tome se lako može doskočiti tako da ih ponovo približite dobrim staromodnim igrama poput školice, preskakanja užeta, hula-hopa ili duvanja balončića od sapunice na otvorenom. Deca u mnogo čemu često oponašaju roditelje, pa ako ste zbog prenatrpanog poslovnog rasporeda zaboravili na vožnju biciklom, vreme je da se vratite toj opuštajućoj i zdravoj aktivnosti i povedete svog  mališana. Sledeći put će ići s prijateljima, a vi ćete biti samo “budno oko”...