B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

OPERACIJA DEDA MRAZ

autor: Gomex | 21.12.2016
OPERACIJA DEDA MRAZ

Sećate li se vremena kada ste čekali Deda Mraza? Kad ste čekali da osvane jutro sa paketićem ispod jelke ili u čizmi u prozoru? Onda će vam istorijat postanka i oblikovanja legendi o Deda Mrazu biti zanimljiv. Deda Mraz je lik koji donosi deci poklone na Badnje veče, Božić ili na dan Svetog Nikole (u zapadnoj kulturi) ili za Novu godinu (u istočnoevropskim državama).

Uobičajena predstava Deda Mraza na Zapadu je da je on stariji čovek sa bradom obučen u crveni kaput koji leti na saonicama koje vuku irvasi, sa torbom punom poklona za dobru decu. Njegov dom se nalazi na Severnom polu ili u Laponiji.

Od 19. veka legende o Deda Mrazu su oblikovali književni uticaji. Deda Mraz bio je oblikovan u ono što je danas. Do kraja 19. veka Deda Mraz je postao najpopularniji među raznim mitskim figurama koje su bile zadužene za darivanje poklona za Novu godinu.

Širom sveta postoje različiti običaji vezani za Deda Mraza koji se izvode da bi deca dobila poklone. Neki običaji (kao što su poseta mestima gde se organizuje dodela poklona) karakteristični su za nedelje i dane koje prethode Božiću i Novoj godini, dok su drugi, kao što je priprema zakuske za Deda Mraza, specifični samo za Badnje veče.

Drugi običaji, kao što su kačenje čarapa koje treba da budu napunjene poklonima su starinski običaji. Pisanje pisama Deda Mrazu je postao običaj kod dece. Ova pisma obično sadrže spisak željenih igračaka i potvrde o dobrom ponašanju. Mnoge poštanske službe dozvoljavaju slanje pisama Deda Mrazu, a na njih odgovaraju radnici pošte ili spoljni saradnici, kao što su članovi dobrotvornih organizacija.

Prema Svetskom poštanskom savezu, Poštanska služba SAD ima najstariji organizovani pokušaj odgovaranja na pisma Deda Mrazu od strane nekog nacionalnog poštanskog sistema. Ipak, nije potrebno da budemo deca da bismo poverovali u magiju Deda Mraza ili bilo kog drugog imaginarnog junaka. Dovoljno je malo mašte i vere da se čuda zaista dešavaju!