B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Od spavanja se raste!

autor: Gomex | 23.01.2020
Od spavanja se raste!

Roditelji obično daju deci veću slobodu tokom raspusta. Više slatkiša, više boravka napolju, više gledanja u telefon (ili neki drugi ekran), više neprospavanih sati…

Deca i san

Ali povratak u školu je vreme kada se sve to menja. Vašem detetu će trebati mnogo energije, koju će imati samo ako se kvalitetno naspava. Devet do deset sati sna tokom noći je neophodno kako bi deca dala svoj maksimum, dok je osam sati sna minimum, navode eksperti.

Rast i razvoj su važan deo u životu deteta, a rast se dešava samo kada dete spava. Hormon rasta se luči tokom četvrte faze sna, oko pola 1 ujutro. Ako dete ostane budno do kasno, naročito nakon ponoći, vreme lučenja hormona rasta se pomera i dete ne može mnogo da poraste.

Pored toga, studije su pokazale da su deca koja dovoljno dugo spavaju produktivnija, fokusiranija i imaju bržu sposobnost učenja i prikupljanja informacija u školi. Takođe, deca koja imaju zdrave navike u vezi sa spavanjem imaju manji rizik za razvijanje Alchajmerove bolesti u kasnijem stadijumu života. Iz tog razloga je kontrolisanje deteta kada je u pitanju redovan odlazak na spavanje veoma bitno u njegovom razvoju. 

Kako razviti navike spavanja kod dece

Jedno od dobrih rešenja je da uvedete rituale pred spavanje u svoju rutiinu. Na primer, možete čitati detetu pre nego što zaspi. Nakon nekoliko dana, vaše dete će se navići na to da je čitanje znak za odlazak na spavanje.

Važan faktor koji može pomoći vašem detetu da zaspi ranije je osvetljenje u sobi. Veruje se da je blago žuto svetlo odlično za opuštanje tela i pripremu za spavanje, ali ne zaboravite ni na vežbanje. Fizičke aktivnosti, posle večere čine čuda za dečji san.

Nemojte ignorisati ova pravila. Dobre navike kada je u pitanju raniji odlazak u krevet imaće dobar rezultat kasnije u životu. Takva deca će izrasti u zdrave i aktivne odrasle osobe.