B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

OD BUNDEVE 300 ČUDA

autor: Gomex | 11.10.2016
OD BUNDEVE 300 ČUDA

U mnogim zemljama bundeva je jedna od najvažnijih gajenih biljaka, a to uopšte nije začuđujuće jer je nisko kalorična namirnica sa visokim sadržajem vitamina i minerala. Bundeva spada u takozvano zimsko povrće, jer se bere u jesen i može veoma dugo da se čuva. Važno je da je ubrana zrela, a to ćemo prepoznati po njenoj čvrstoj kori, lepe narandžaste boje. Naravno, postoje brojni varijateti bundeva i tikvi i svaka je specifična na svoj način.

Najrasprostranjenija kod nas je bundeva narandžaste kore i isto tako divne narandžaste unutrašnjosti. Osim bundevine pulpe, koja služi za ishranu i može se koristiti na razne načine, jestivo je i bundevino seme od koga se hladnim ceđenjem dobija fantastično i visoko aromatično bundevino ulje koje je prepuno vitamina E i raznih antioksidanata i dobro ga je koristiti za salate.

Semenke se takođe mogu sušiti, jesti sirove ili pečene i kao dodatak raznim slatama i pecivima. Sama pulpa se koristi za neposrednu ljudsku ishranu kuvanjem, pečenjem ili u kolačima. Takođe se koristi i u prehrambenoj industriji kao dodatak raznim sosovima, sokovima zbog svoje lepe narandžaste boje i bogatog nutritivnog sastava. U dečiju ishranu bundeva se uvodi kao jedna od prvih biljaka, jer je nisko alergena. Možete je uključiti u ishranu već kada vaša beba napuni 6 meseci. Za početak ponudite bebi na pari kuvanu i izgnječenu pulpu, koju kasnije možete mešati sa drugim povrćem i mesom.

Takođe, bundevu možete peći u rerni u komadima i onda gnječiti u pire. Kad beba napuni godinu dana, pečenu bundevu možete premazati puterom i posuti cimetom. Na ovaj način uvodite svoju bebu u svet začina. Važno je znati da bundeva najmanje nutrijenata gubi pečenjem i kuvanjem na pari, dok kuvanjem u vodi bundeva gubi svoje dragocene sastojke.

Dobro je konzumirati je odmah nakon termičke obrade, ili je neporedno nakon obrade ohladiti i staviti u frižider, jer stajanjem na vazduhu dobija tamnu braonkastu boju i gubi antioksidante. Bundeva dobro podnosi zamrzavanje, kako sirova tako i termički obrađena, pa je možete zamrzavati i čuvati za upotrebu kad joj nije sezona.