Mnogo pre nego što je čokolada počela da se proizvodi u čvrstom stanju, ljudi su je sa uživanjem pili. Prvi ljudi koji su pili čokoladu u tečnom stanju bili su Maje i Asteci, drevni stanovnici Centralne Amerike. Oni su čokoladu pili hladnu i sa dodatkom mnogih začina.
Slična je priča i o Kazanovi, poznatom italijanskom ljubavniku iz XVII veka, koji je pio čokoladu kao ljubavni napitak. Čokolada se već vekovima smatra afrodizijakom, te su je nazivali i eliksirom ljubavi.
Po nekim istraživanjima, ljudi potroše oko 1,36 milijardi kilograma čokalade godišnje, a procenjuje se da jedna osoba prosečno pojede 160 kilograma čokolade tokom svog života.
Najviše čokolade se jede u oblastima sa prohladnom klimom, dok je u tropskim predelima previše sparno da bi čokolada zadržala svoju tvrdoću i svežinu (iako čokolada, tj. njen glavni sastojak kakao, dolazi upravo iz tropskih krajeva).
Istraživanja današnjih stručnjaka su pokazala da čokolada poboljšava pamćenje i koncentraciju, kao i da pojačava lučenje hormona sreće, a kvalitetna crna čokolada sadrži antioksidanse koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska.
U istoriji medicine nije poznata nijedna alergija na čistu čokoladu, ali ne smemo da zaboravimo da naši kućni ljubimci, prvenstveno psi, ne smeju da je jedu, jer njima nikako neće prijati.