B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

NAPOLITANKE, I UKUS I MIRIS I KRCKANJE

autor: Gomex | 11.01.2018
NAPOLITANKE, I UKUS I MIRIS I KRCKANJE

Šta je to u nama ljudima da smo toliko ludi za grickalicama koje prave šum dok ih jedemo? Nauka donekle zna u čemu je caka...

Istraživanje objavljeno u časopisu “Flavour” pokazalo je da na našu percepciju hrane kao ukusne, pored drugih čula, mnogo utiče i zvuk.

Profesor sa Oksforda, Čarčs Spens objašnjava da su poređenjem mnogih studija došli do zanimljivih rezultata - zvuk hrane poput hrskavih napolitanki, grickanje šargarepe ili šuštanje omiljenog gaziranog napitka prilikom otvaranja takođe utiče na to koliko će nam te namirnice biti ukusne. Objasnio je da ljudi prema zvuku hrane nesvesno procenjuju i to koliko nam je ona ukusna.

Istraživači Univerziteta u Lidsu proveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da, na primer, hrskavost pržene slaninice takođe igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom ukusu.
- Obično mislimo da su bitni ukus i miris, ali ova studija je pokazala da je veoma bitna i tekstura hrane i taj specifični zvuk njenog drobljenja - objasnili su istraživači.

Nauka je takođe pokazala da menjanje zvukova hrane može da utiče na našu percepciju o njenoj privlačnosti, a više nam se tako sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mehurića.
- Kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje, jer nam to poručuje da je sveža – kaže doktor Spens.

Istorija napolitanki...

Istorija napolitanki počinje još u staroj Grčkoj, gde je pronađena prva presa za napolitanke. Masovna upotreba u Evropi datira još od 13. veka, kada su se prodavale na svim proslavama, vašarima, svetkovinama. Prodavaca je bilo toliko puno da je francuski kralj Šarl IX doneo zakon da prodavci moraju biti udaljeni jedan od drugog bar 1,5 m kako ne bi dolazilo do sukoba i tuča.

Tomas Džeferson, treći američki predsednik, posle posete Francuskoj, lično je doneo presu za napolitanke u Belu kuću, pa su od tada postale prestižna poslastica u dobrostojećim kućama.