B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Na „bajkerima”svet ostaje!

autor: Gomex | 20.06.2019
Na „bajkerima”svet ostaje!

Prva samostalna vožnja bicikla sigurno za mnoge predstavlja jednu od najlepših uspomena iz detinjstva. Nakon što deca prohodaju bez bilo kakvih pomagala poput hodalice, postaje vrlo jednostavno da savladaju i vožnju tricikla ili bicikla bez pedala tako što će koristiti noge za zalet. Većina dece svoju vožnju započinje sa triciklom, između prve i četvrte godine, a nakon toga, kada se dovoljno osamostale i stvore ravnotežu, prelaze na bicikli.

Vožnja bicikla-igra i zdravlje

Deca do svoje 6. godine nemaju razvijen strah od novih stvari i sve doživljavaju kao avanturu. Ovo predstavlja odličan period kada ih možete izvesti napolje i učiti ih kako da stvore ravnotežu i osećaju se neustrašivo na svojim malim prevoznim sredstvima. Nezavisno za šta se odluče, sa lakoćom će ovladati veštinama vožnje jer im odsustvo straha i razvoj motorike to omogućavaju.

U najavi je mnogo vriske, dečijeg smeha, jurcanja i pravog uživanja. A vi možete očekivati da će ovo sasvim sigurno ostaviti pozitivan odraz na sveopšte zdravlje vašeg deteta. Tricikl je najpogodniji za decu koja su tek naučila da hodaju. Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju vožnja tricikla, jeste što će deca na bezbedan i zdrav način kanalisati svoju energiju. Osim toga, naučiće kako da budu više nezavisni i samouvereni dok se sami zaleću i vozikaju.

Za roditelje, odnosno kupce tricikla, često je važno da deca mogu tricikli da koriste duži period, kako kroz godinu ili dve ne bi morali opet da kupuju varijantu bez dodatnih branika, ručke i ostalih dodataka koje su deca vrlo brzo prerasla. Dakle, poželjno je kupiti model gde se svi ovi dodaci mogu skinuti, a da poseduje pedale, kako bi dete kasnije moglo samostalno da upravlja njime.

Kako naučiti dete da vozi bicikl

Kada dete preraste ovakav model tricikla, sasvim sigurno je spremno na sledeći stepen savladavanja vožnje na biciklu sa ili bez pomoćnih točkova. Ovim iskustvom ste i sebi i svojoj deci učinili veliku uslugu, jer ste se poštedeli nepotrebnog stresa i brige oko eventualnih padova ili povreda, a oni će sada imati svoju najlepšu uspomenu iz detinjstva.

Motivišite svoje dete i vežbajte onda kada želi. Najbolja motivacija su najčešće druga deca i vršnjaci koji voze svoje tricikle. Nikada nije poželjno nametati vožnju deci, jer to može prouzrokovati još veći otpor i negativna osećanja na nešto što bi trebalo da bude čista zabava.

Neka se obuka odvija na ravnim i prostranim površinama. Ovo će omogućiti da dete lakše pokreće pedale i vozika svoj trIcikli duže i u raznim smerovima i istražuje mogućnosti upravljanja. Ako je površina neravna ili sa velikim nagibima, detetu će biti teško da okreće pedale samostalno.