B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Mikijeve bele rukavice!

autor: Gomex | 01.08.2019
Mikijeve bele rukavice!

Verovatno ste primetili da skoro svi Diznijevi junaci nose bele rukavice na rukama. Iako je dugo smatrano da je to tajna danas znamo da najpoznatija produkcija crtanih filmova za to ima tri dobra razloga. Otkrivamo vam o čemu je reč...

Prvi Diznijev lik koji je “obukao” bele rukavice jeste Miki Maus, ali on ih nije imao od samog nastanka ovog crtaća već ih je dobio tek nakon godinu dana. Godine 1928. kada je ovaj crtani i nastao bio je crno-beli, a poznati aksesoar Miki je dobio 1929.

Zašto je Dizni odlučio da svi njegovi junaci treba da nose bele rukavice?

Postoje tri razloga zbog kojih se kompanija Dizni odlučila na ovaj korak. Prvi je - ušteda vremena. Kreatori kultnih filmova za decu morali su, starim tehnikama, mnogo da rade da bi stigli da proizvedu dovoljnu količinu materijala. Zato, kako bi ubrzali proces, počeli su da crtaju junake bez mnogo detalja kao što su šape i kandže. Zbog toga su gotovo svi junaci imali velike glave i oči, tanke i duge udove, sa četiri prsta. U crno-belim crtanim filmovima bilo je teško razlikovati ruke od tela ili predmeta. Bele rukavice pomogle su da se šape istaknu i razlikuju, kao i da se naglase gestovi junaka.

Na kraju, korišćenje belih rukavica na crtanim junacima doprinela je njihovoj bržoj “humanizaciji”. U svojoj biografiji Volt Dizni je priznao da nikako nije želeo da Miki Maus ima šape zato što se panašao kao čovek. Razmišljajući kako da reši taj problem, Dizni mu je stavio - bele rukavice.

Osim Mikija, tu su i Pera Detlić, Duško Dugouško...

Nakon Mikija nastali su brojni likovi koje je stvorila Diznijeva radionica i fabrika najbolje zabave na svetu, posebno kada su deca u pitanju, a ovaj momenat belih rukavica kao načina da se lik približi čoveku i učini da budu skoro kao ljudi prenet je i na neke junake van Diznijeve produkcije. Ako ne možete da se setite, a verovatno će vam bar neko biti u glavi, među njima su Pera Detlić, Duško Dugouško, njegova devojka, a za ostale ostavljamo vama da se prisetite detinjstva i svih likova koji su ukrašeni ovim rukavicama...

U engleskom jeziku postoji i fraza “white glove test” koja ukazuje da je nešto napravljeno besprekorno, precizno i bez greške. Ova fraza vuče korene iz 1950. godine u SAD-u kad su stavljane bele rukavice, a potom se prstom prelazilo po površini kako bi se ustanovilo koliko je čista.