B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Leto i čokolada

autor: Gomex | 05.07.2018
Leto i čokolada

S decom i hranom umeju da budu prave muke. Ne sviđa im se povrće, ono im je “bljak”, poneku voćku hoće, neku neće, slatkiše bi skoro uvek hteli, a posle toga ne budu gladni i neće zdravu hranu, koja im je neophodna… 

Mnogi roditelji se namuče dok nekako ne navedu svoje drage mališane da pojedu dovoljno zdrave hrane. Većina roditelja pre ili kasnije smisli neki svoj metod kako bi njihova deca pojela dovoljno hrane, po mogućnosti onakvih namirnica kakve su im neophodne za normalan razvoj. Za one koji u ovom trenutku nemaju ideja kako da im dete jede raznovrsnu hranu, ili bi želeli da isprobaju neki nov metod, evo predloga koji je pomogao nekima – možda pomogne i vama.

Obično se deci kaže da će dobiti i slatkiš, ali tek posle ručka, na šta se mališani raskukaju da hoće slatkiše sada. Roditelji nekad popuste i dete posle toga ne bude gladno za glavno jelo. Mi vam predlažemo sledeće: nabavite jedan od onih poslužavnika-tanjira u kojima su odvojeni odeljci za različite vrste hrane (deca vole takve poslužavnike jer su šareni, često sa slikama iz njima omiljenih crtaća) i onda sipajte kompletan obrok po pregradicama.

Ako nemate takav poslužavnik, može da posluži i običan veliki tanjir. Kad kažemo kompletan obrok, mislimo na sve delove, uključujući i desert. Recimo, malo piletine, malo povrća, malo salate, manju čokoladicu ili lizalicu ili koji ste već slatkiš odlučili da date detetu. Ukupna količina hrane ne treba da bude veća od onoga što vaše dete može da pojede za jedan obrok, i detetu treba staviti do znanja da je to ono što ima za jelo (ma koliko molilo, povrće neće biti zamenjeno još jednom čokoladicom).

Tako šareni i na gomilice raspoređeni obroci deci često budu zabavni i bude im zanimljivo da to jedu. Ne treba ih terati da jedu određenim redosledom, glavno je da pojedu sve ili što veći deo. Ako žele da naizmenično štrpkaju od svega po malo, može. Ukoliko se prvo “bace” na slatkiš, može i to – slatkiš je dovoljno mali da se dete neće zasititi samo od njega, nego će posle toga, jer je gladno, nastaviti i s drugom hranom. Možda neće baš svaki put pojesti povrće koje ne voli, ali su roditelji koji su isprobali ovaj metod uglavnom utvrdili da njihov dragi mališan pojede sasvim zadovoljavajuću količinu raznovrsne hrane – plus više ne bude “ratovanja” oko slatkiša.

Slatkiši nisu uvek loši za decu, problem je u količini koju neka deca konzumiraju. Odrediti količinu ponekad je teško, treba imati na umu da problem nastaje kada šećer u dečijoj ishrani zameni zdrave namirnice koje sadrže potrebne hranjive materije za razvoj.

Slatkiši postaju „loši“ ako zamene obrok. To znači: čokolada – da, ali nakon obroka. Keks – svakako, odmah posle voća (žitarica…). Neka slatkiši budu nešto čime će se deca počastiti nakon jela ili u posebnim prilikama (rođendani, praznik…). Kada je dete sito, sigurno neće moći pojesti celu čokoladu, ali jedan red (ponekad i dva) će mu činiti dobro i dati energiju koja mu je potrebna.