B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Koliko sladoleda je dobro za vaše dete?

autor: Gomex | 10.05.2018
Koliko sladoleda je dobro za vaše dete?

Iako roditelji svakog leta brižno vagaju koliko sladoleda njihovo dete sme da pojede, sledeći redovi će razbiti neke zablude o ovoj ukusnoj namirnici...

Teško ćete odbiti svoje dete kada zatraži još jedan, ko zna koji po redu, sladoled. Izbor je ogroman, od voćnih do čokoladnih, od tzv. “vodenih” do mlečnih, na štapiću ili u kornetu, domaći ili fabrički proizvedeni. Ipak, vrsta i količina sladoleda treba da zavise od konstitucije deteta i njegove aktivnosti. Gojaznoj deci sladoled ne treba davati svakodnevno, već svakog drugog ili trećeg dana, a živahno i aktivno dete, normalno uhranjeno može da pojede i jedan dnevno.

Dobar je sladoled od jogurta sa svežim voćem i minimalnim dodatkom šećera. Sladoled treba jesti polako, dete ne bi trebalo da ga guta, jer na taj način dolazi do nagle promene temperature u želucu što može da izazove akutni gastritis ili proliv.

I u stomatološkim krugovima sladoled više nije na optuženičkoj klupi. Naime, da bi se karijes razvijao neophodno je da se hrana bogata šećerima što duže zadržava na površini zuba. Pljuvačka lako ispira sladoled, tako da on manje izaziva karijes nego jabuka, običan hleb ili lepljiva bombona, na primer. Naravno, to podrazumeva da se ne unosi neprekidno, jer u suprotnom ima nepovoljno dejstvo kao i slatki sokovi i drugi neodoljivi slatkiši.

Koliko god vam se “dizala kosa” od pogleda na sladoled koji curi po štapiću, prstima i odeći vaših mališana, toliko oni uživaju u tome. A posle hladnog osveženja ostaje štapić od koga se može napraviti zanimljiva igračka. Dakle moramo zaključiti da sladoled i nije toliko „loš”.

Mala i slatka zadovolstva ispred skupih atrakcija...

Tematski parkovi odavno se smatraju omiljenim mestima dece kojoj je dosadno. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da mališani više uživaju u nekim sasvim običnim, jeftinim aktivnostima. Deca uzrasta od pet do 11 godina imala su zadatak da ocene svoje omiljene aktivnosti tokom leta prema kriterijumima: koliko su zabavne, koliko ih čine srećnim i koliko dugo će ih pamtiti. Rezultati su pokazali da su aktivnosti koje im pričinjavaju najviše zadovoljstva u odnosu na cenu, igra u parku ili bašti, borbe vodenim pištoljima i izgradnja tajnih skrovišta.

Osim toga, deca vole da hrane patke u parku, beru borovnice i jedu sladoled, dok su nešto skuplje aktivnosti poput posete zoo vrtu, tematskom parku i drugim atrakcijama bile tek na dvadesetom mestu. Zaposleni roditelji na Zapadu osećaju da su pod velikim pritiskom da zabave decu tokom letnjeg raspusta i troše mnogo novca kako bi decu odveli na putovanja. Međutim, istraživanje koje je sproveo lanac supermarketa Sainsbury’s je pokazalo da je deci potrebna pažnja i vreme koje će provesti u uobičajenim zabavama napolju.