B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

KO NE VOLI KOKICE?

autor: Gomex | 17.05.2017
KO NE VOLI KOKICE?

Kokice su omiljena hrana za decu. Decu veseli kada im mama ili baka pripremaju kokice. U zagrejanom poklopljenom sudu, kukuruz kokičar počne da pršti, a kada se podigne poklopac ukažu se kokice nastale na čudnovat način. Kokice rado jedu i odrasli i stari. Mogu poslužiti za doručak, užinu i laganu, ukusnu večeru, pomešane sa mlekom, jogurtom ili sokom. U jelovniku za decu predstavljaju uvek pravo i korisno osveženje, posebno za onu decu sa slabijim apetitom.

Pored toga, što se mogu pripremiti u domaćinstvu, pripremaju ih i ulični prodavci. Mnogi vole da kupe tople, mirišljave kokice kod uličnih prodavaca i da ih grickaju idući ulicom. Kokice su redovna zanimacija na sportskim priredbama. Gojazne osobe i one koje su gojaznosti sklone, takođe mogu potražiti i naći izlaz u jedenju kokica koje su niskokalorična hrana.

Kokice su već okarakterisane kao odlična namirnica sa malo kalorija, a novost je da ova grickalica sadrži više antioksidanata od voća i povrća. Antioksidanti poznati pod imenom polifenoli u velikoj meri utiču na zdravlje jer sprečavaju da štetni molekuli oštete ćelije. Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata jer u sebi imaju samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90. Hranljivost kokica su proučavali naučnici sa Skrenton univerziteta u Pensilvaniji, a svoje otkriće su predstavili na konvenciji Američkog udruženja hemičara u San Dijegu.

Zbog takvog sastava kokice su odlična hrana za decu jer se sa jednom porcijom kokica unosi značajna količina belančevina u dečji organizam koje su potrebne da bi dete raslo i razvijalo se, skrob koji daje detetu energiju za igru i minerali, važne sirovine za proizvodnju zdravlja.

Zašto kokice pucaju?

U svakom zrnu ima i malo vlage, koja se, kad se stavi na izvor toplote, pretvara u paru. S obzirom na to da ta para ne može odmah da probije ljusku, pritiska gusto zbijena zrna skroba unutar jezgra i kad pritisak postane prejak i ljuska ne može da ga zaustavi, jezgro eksplodira. U tom procesu para nadima zrna skroba i jezgro izlazi napolje.

U proseku, kokica tj. kora zrna kukuruza puca kada dosegne temperaturu od 175 stepeni Celzijusa. Zrna kukuruza koja ne puknu zovu se “stare devojke” ili “usedelice”. Zašto neka zrna ne puknu, tj. zašto ostaju “usedelice”? Neki smatraju da neka zrna nemaju dovoljno vlage koja stvara eksploziju, dok drugi smatraju da do toga dolazi jer je kora zrna oštećena, pa vlaga izađe iz njega. Dobar kukuruz ima manje od dva odsto “usedelica”.