B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

KADA MAČKA TRAŽI PSEĆU HRANU...

autor: Gomex | 19.04.2017
KADA MAČKA TRAŽI PSEĆU HRANU...

Da li mačkama davati hranu za pse i obrnuto? Ukratko, odgovor je ne, ali korisno je znati zašto... Činjenica je da veliki broj vlasnika kućnih ljubimaca veruje da je podela na mačju i pseću hranu zapravo samo marketing! Zbog dobrobiti mačaka i pasa važno je razjasniti detalje u kojima se te hrane razlikuju kako se ne bi dešavalo da grešite dozvoljavajući svojoj mački da jede pseću hranu jer joj se dopada... ili obrnuto.

Iako su ređe mačke koje obožavaju industrijsku hranu za pse, njihov broj nije sasvim zanemarljiv. Važno je da znati da davanje pseće hrane mačkama nije preporučljivo. To ni u kom slučaju ne treba da bude uobičajena praksa i NIKAKO ne sme biti jedina hrana koju mačke dobijaju.

Evo i zašto: vitamin A se mora nalaziti u hrani za mačke, dok je psima umesto toga dovoljan beta karoten. Taurin je aminokiselina koja je neophodna svim mačkama. Psi mogu stvarati sopstveni taurin. Mnoge hrane za pse ne sadrže taurin, što kod mačaka (hranjenih takvom hranom) može dovesti do pogubne srčane bolesti. Iste posledice se mogu očekivati ako mačka jede isključivo ribu, jer riblje meso ne sadrži ovu aminokiselinu. Većina kvalitetnih industrijskih vrsta hrane za mačke pored ribe sadrže i druge potrebne hranljive sastojke. Arahidonična kiselina je masna kiselina koju psi mogu sami da stvaraju, dok je mačkama potrebna u hrani.

Sadržaj proteina je još jedan važan razlog da mačkama ne dajete hranu za pse. Iako neke hrane za pse sadrže visok procenat proteina, većina ne dostiže količinu proteina koja je našim mačkama mesožderima neophodna. Produžena ishrana mačke hranom sa nedovoljno proteina je možda neće ubiti, ali mi znamo da to nije njihova prirodna hrana i prema tome ne može biti dobro.

Međutim, ono što je češća pojava je da pas bude izbirljiv po pitanju hrane za pse, ali da sa zadovoljstvom jede mačju hranu. Pseći apetit kada je u pitanju mačja hrana zbunjuje mnoge vlasnike koji pogrešno zaključuju da je u redu da svoje ćudljive pse hrane isključivo hranom za mačke - što je pogrešno! Ipak, ako se pitate da li će povremeni zalogaj mačje hrane biti štetan za vašeg psa i da li će poneki pseći keksić smetati vašoj mački, odgovor je - verovatno ne. Ipak, takva praksa nije pri vrhu liste korisnih stvari za zdravlje kućnih ljubimaca.