B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kad je o deci i slatkišima reč

autor: Gomex | 19.07.2018
Kad je o deci i slatkišima reč

Kada bi se deca pitala slatkiši bi se jeli za doručak, ručak i večeru i to svakog dana. Saznajte koliko slatkiša dnevno je previše i koje su zdrave alternative omiljenog dečjeg “obroka”... Budimo iskreni - ni mi u detinjstvu nismo baš voleli da jedemo patlidžan, a tamanili smo pekmez. Znate li zašto?

Gotovo da nema deteta koje ne voli slatkiše, međutim upravo to može da bude veoma naporno roditeljima koji ne znaju na koji način da postave granice, a da, sa druge strane, ne skrivaju svuda po kući čokolade, bombone i ostale poslastice...Važno je naučiti dete umerenosti, kako kasnije u životu ne bi imalo problema sa nezdravim navikama.

Koliko je slatkiša je dovoljno? Slatkiše je u redu davati mališanima baš zbog toga što unosom prostih šećera deca dobijaju potrebnu energiju za igru i svakodnevne aktivnosti. Količina energije koju dete potroši u toku jednog dana kroz igru i zabavu, daleko je veća od prosečnog utroška energije odraslog čoveka, bez obzira na to čime se bavite. Naravno ovom iskazu treba prići sa određenom dozom opreza, jer jedno je sigurno: preterane količine slatkiša u redovnoj ishrani mališana vode ka gojaznosti, problemima sa endokrinim sistemom organizma i mnogim drugim poremećajima.

Vodite računa o količini unosa , stvarajte zdrave navike kod dece i nećete imati problema sa slatkišima. Rasporedite slatkiše takod da to bude jedna umerena slatka užina i služite ih u malim porcijama. Veličina porcije za predškolca je nešto manja od polovine porcije za odrasle.To u ostalom važi I za ostale dečije obroke.

Takođe vodite računa o tome da je slatkiš i sladoled i slatko voće , a naročito prezaslađena i gazirana bezalkoholna pića. Najlepši domaći kolači i torte, koji se u sve ređim prilikama prave deci „onako od srca”, takođe su ozbiljan izvor prostih šećera.

Ukoliko krećete na put, ponećete sigurno i po neki slatkiš za decu. i to je potpuno u redu. Leto je, temperature su visoke. Vodite računa o tome da slatkiš po sastavu ne bude kvarljiv, da bude jednostavan za konzumiranje u malim zalogajima i uživajte sa decom. Svakome je ponekad potrebno slatko, koliko god sebe smatrao odraslim.

Skoro da nema deteta koje ne pokazuje otpor prema povrću. Istraživači su utvrdili da se iza tog neprijateljskog stava dece prema zelenišu krije sasvim jednostavno objašnjenje. Deci je potrebno veoma mnogo energije, mnogo više nego odraslima, pa se instinktivno okreću hrani koja je bogata energijom - slatkom i masnom. Povrće nije kalorično, te za decu nema smisla da jedu hranu koja im neće dati potrebnu energiju. Drugi biološki razlog je pomalo gorak ukus povrća. U prirodi, otrovne i toksične stvari su najčešće gorke, pa deca potpuno instiktivno imaju potrebu da se sačuvaju.