B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Izazovi uživanja u sladoledu

autor: Gomex | 09.05.2019
Izazovi uživanja u sladoledu

Mmm, sladoled… Omiljena poslastica mnogih mališana a i onih starijih. Po navici se najviše konzumira u toku leta, mada nema razloga da omiljeni vam slatkiš ne jedete i tokom ostalih godišnjih doba - pod pretpostavkom da ste zdravi, naravno.

Pored toga što je ukusan i osvežavajući, sladoled donosi i slatku dilemu: da li se opredeliti za voćni (takozvani vodeni) ili za mlečni sladoled? Deca najčešće žele voćni, a majke im, uprkos njihovim željama, uzimaju mlečni sladoled, jer ga smatraju hranljivijim - a takav uzimaju i sebi...

Sladoled otvara apetit!

Jedna od osobina sladoleda je da otvara apetit. Dakle, deca koja nisu sklona jelu imaju dovoljno razloga da prionu na sladoled čak i pre glavnog obroka. Preporuka je samo da ne budu halapljiva, već da ovaj hladan zalogaj jedu polako. Time sprečavaju mogući nepoželjni efekat rashlađivanja stomaka praćenog bolnim grčevima, poremećajem krvotoka u organima za varenje a time i poremećaj njihove funkcije. Lekari savetuju da se davanjem sladoleda može nadoknaditi dovoljna količina kalcijuma i proteina, potrebnih za normalan razvoj dece koja ne vole mleko.

Da li ste nekada patili od bolesti koja se zove “sphenopalatine ganglioneuralgia”? Možda i jeste. Posebno ako ste ljubitelj sladoleda i ako ne znate kako se pravilno jede ova letnja poslastica. Kada brzo i u velikim zalogajima jedemo ili ližemo sladoled, dešava se da ubrzo osetimo snažne glavobolje koje dovode do grčenja krvnih sudova. Njih pokreće hladnoća ledene poslastice. Posledica je glavobolja koja podseća na ono što se obično naziva migrenom - grčenje krvnih sudova koje zaustavlja protok krvi.

Kako jesti sladoled?

Šta bi moglo da se učini kako bi se sprečila ova vrsta glavobolje? Nikakvog posebnog leka nema. Dovoljno je samo da sporije jedemo sladoled i koristimo jezik, dopuštajući da se sladoled na njemu otopi. Ukoliko je reč o onome u kornetu ili na štapiću, da ga sporije ližemo. Ne grizemo, ne gutamo, ne nabacujemo na gornje nepce kao lopatom.

Savetuje se da sladoled “skupljamo” lagano, vrhom jezika, ali ne koristeći gornju usnu, kako bi se izbegla najbrža veza s mozgom. Oni koji pate od glavobolja uzrokovanih brzim lizanjem sladoleda kažu da ova boljka može da se “izleči” tako što ćemo palcem snažno pritisnuti gornju usnu. Posle jednog minuta bol će, navodno, uminuti.

Verovali vi ili ne, “stara” priča o tome kako deci neposredno posle operacije krajnika treba davati sladoled je istinita. Ovu hladnu poslasticu otorinolaringolozi su davali mališanima kako bi što pre zaustavili krvarenje, jer je hladnoća sladoleda skupljala krvne sudove i zatvarala ranice u grlu.