B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Izađite u prirodu sa decom!

autor: Gomex | 25.10.2018
Izađite u prirodu sa decom!

Vrlo je neobično kako nakon vrlo društvenog leta preko nedelje odjednom nema gotovo više nikoga napolju. Parkići tonu u sivilo vremena, ljudi se sada ipak nešto malo više šetaju, ali - zašto je dečja igra stala samo zato što je napolju vreme za jaknu? Nemojte to dozvoliti i sa svojim klincima uvek provedite bar sat vremena napolju, a evo i zbog čega...

Pedijatri i svi zdravstveni radnici uglas će istaći sve blagodeti boravka na svežem vazduhu - kretanje napolju detetu omogućuje da se nadiše svežeg vazduha koji će povoljno uticati na njegove disajne puteve, bolje im radi krvotok i celi nervni sistem, a o blagodetima aktivnosti i umora da i ne govorimo.

Deca vole sunce!

Ukoliko tom prilikom date detetu da se malo poigra, da dotakne tlo, skuplja jesenje plodove s tla (orahe, kestene), razbacuje lišće... sva ta spoljna prljavština koja u sebi ima čitav niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i vazduha) će takođe uticati na podizanje detetovog imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, multipla skleroza, crevne bolesti...). Deca bilo kog uzrasta - kao i adolescenti i odrasli - često ne dobijaju dovoljno vitamina D koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum kako bi se sprečile bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca. Mleko je takođe izvor, ali sunčeva svetlost je doslovno najbolji lek.

Lekari često podstiču decu da se igraju napolju, na suncu – a to što je hladno ne znači da je sunce manje bogato tim potrebnim vitaminom. Ako vaša deca baš i nemaju neku rutinu spavanja možda je to zato što je njihov „unutrašnji“ sat, njihov dnevni ritam – ugašen. Takvi prirodni ritmovi povezani su sa suncem, a ukoliko dete nije prečesto napolju njegov organizam jednostavno ne reaguje dovoljno dobro na sučev podražaj i dnevni ritam svakoga dana. Istraživanja su pokazala da rano jutarnje izlaganje suncu posebno može pomoći sinhronizaciji ciklusa spavanja kod deteta i uopšte njegovog boljeg dnevnog ritma.

Izvedite decu napolje!

Deca kod kuće u većini slučajeva sede – sede dosta i u vrtiću, pa onda popodne opet dosta sede pre nego što legnu. Boravkom napolju, na širokim otvorenim površinama omogućuje im da pravilno razvijaju svoju muskulaturu, ali i mnoge druge stvari – pomažu održavanju dobre gustoće kostiju, imaju normalan krvni pritisak i uopšte rizik kraćeg životnog veka. Deca su sklonija stajanju i tome da se kreću se na otvorenom, a studije pokazuju da čak i prilikom obavljanja istih poslova, dečja su tela puno mobilnija, kada su ti zadaci izvršavaju van kuće.

Slično kao i s pozitivnim učincima igre i raspona pažnje, gledanje zelene površine svakom čoveku pomaže da smanji nivo stresa, tako je i kod dece. Istraživanja su pokazala da nervozni životni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kada su deca okružena uslovima u prirodi. 

Zato izađite svaki dan sa klincima. Barem sat vremena.