B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ISPRED SVIH JE ČIPS!

autor: Gomex | 23.11.2016
ISPRED SVIH JE ČIPS!

Deca iz različitih kultura vole različite količine masne i slatke hrane i pića, sugeriše jedno istraživanje koje ruši moderan mit da su sva deca na svetu predisponirana da vole slaktiše i masan i slan junk food. U istraživanju ukusa kod evropske dece, istraživači su posmatrali 1705 dece, uzrasta između 6 i 9 godina, iz Italije, Estonije, Kipra, Belgije, Švedske, Nemačke, Mađarske i Španije.

Koristeći metodu poređenja različitih ukusa po parovima, deca su imala zadatak da ocene koliko im se dopada različit nivo šećera u sokovima od jabuke ili različiti nivoi masti i soli u krekerima. Pokazalo se da su razlike u kulturama iz kojih dolaze, kao i njihov uzrast u snažnoj vezi sa preferencijama jedenja slatkog, odnosno, masnog u hrani. Rezultati su iznenađujući, kažu istraživači.

Suprotno uvreženom mišljenju da sva deca vole slatkiše i masne grickalice, utvrđeno je da su razlike u preferencama veoma različite poređenjem po zemljama iz kojih deca dolaze. Tako, na primer, čak 70% malih Nemaca voli što slanije i masnije grickalice, za razliku od kiparske dece, gde takvu hranu voli samo 35%.

U isto vreme, većina dece iz Nemačke voli sok od jabuke bez dodatnih šećera, za razliku od malih Šveđana, Mađara ili Italijana, koji vole zaslađene sokove.

U istraživanju su učestvovali i roditelji koji su izvestili o prethodnim navikama i vaspitanju svoje dece u ishrani, od dužine dojenja, do trenutnih navika u porodici (jedenje uz TV, nagrađivanje hranom). Iako postoje značajne razlike u testiranju ukusa kod dece iz različitih država, utvrđeno je, takođe, da se te navike menjaju sa uzrastom, i da deca, odrastajući, sve više naginju ka slađim ili slanijim i masnijim jelima.

Zašto je to tako, ovo istraživanje to ne kaže.