B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ishrana dece sa posvećenjem

autor: Gomex | 11.10.2018
Ishrana dece sa posvećenjem

Roditelji često brinu da odbijanje njihovog mališana da jede određenu hranu zapravo znači da nešto nije u redu, odnosno da je njihovo dete bolesno. Ta briga ih često natera da svoje mališane teraju da jedu, ali za tim zapravo nema potrebe... Evo i zašto.

Deca su se razvila tako da vole slatko

Posle prve godine, rast deteta će biti sporiji nego do tada. Težina deteta na rođenju u prvoj godini života će se utrostručiti, ali se neće učetvorostručiti u drugoj godini. Deca u periodu od druge godine do puberteta proseku dobijaju iznmeđu 2,5 i 3 kilograma godišnje. Ukoliko se dete pravilno razvija, roditelji ne bi trebalo da brinu ako apetit njihovih mališana varira.

“Deca su se razvila tako da vole slatko”, kaže doktor Fišer sa Department of Public Health at Temple University. “Zato je voće više nego prihvatljivo i poželjno, a povrće po pravilu radije izbegavaju “. Za decu, slatko je znak da će brzo biti siti, dok gorčina iz povrća im predstavlja znak da bi to moglo biti opasno po njih.

Deca, ali i odrasli, povrće nauče da vole tek kasnije kada su sposobni da spoznaju njegova pozitivna dejstva. Deca najčešće postaju “probirači” već u najranijem uzrastu kada već mogu da razlikuju roditelje i druge ljude. Kao i u drugim oblastima, dete će pokušati da testira granice autoriteta koji su mu nametnuti i za stolom i uspostavi svoju autonomiju. Ovo je veoma uobičajna faza tokom razvoja. 

Budite uzor detetu...

U knjizi “Moje dete: Hranjenje sa osećajem i ljubavlju” Elin Sater tvrdi da deca stvarno žele da jedu kao njihovi roditelji, čak i ako to ne deluje tako. “Dete misli da su roditelji divni i da imaju sve odgovore, pa ako vas vidi da jedete boraniju, ono misli da to treba da jesti. Ne morate da mu kažete ništa više. Sve što treba da uradute je da uživate u boraniji. Posmatrajući sve sitnice u okviru vašeg ponašanja, vaše dete će predpostaviti da će jednog dana i ono samo jesti kao vi”. Dakle, potrebno je samo d budete dobar uzor vašem detetu.

Do polaska u školu, roditelji predpostvaljaju da deca mogu da žvaću kao odrasli, ali zapravo svoje veštine deca u potpunosti razvijaju tek kasnije. Deca mogu lakše da “izgube” hranu u ustima jer još uvek razvijaju sposobnost žvakanja, a i njihovo grlo je manje nego kod odraslih. Posebno je problematična hrana poput tvrdog mesa ili okruglog oblika poput hot-doga.