B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

IQ ishrana bogata ribom!

autor: Gomex | 21.02.2019
IQ ishrana bogata ribom!

Mnogobrojna istraživanja dokazivala su i savetovala češću ishranu morskom i rečnom ribom, kao i morskim plodovima. Ishrana bogata ribom preporučuje se svima, bez obzira na godine starosti, a naročito se preporučuje deci.

Ishrana dece bogata ribom!

Skorašnja studija iz Kine pokazala je da su deca koja u ishrani barem jednom nedeljno imaju ribu na testovima inteligencije (IQ) pokazala bolje rezultate u proseku za 5 poena u odnosu na decu koja veoma retko ili uopšte ne jedu ribu. Takođe, i samo vreme za san bilo je bolje kod dece koja češće jedu ribu. Iako studija nije mogla da dokaže uzročno-posledičnu vezu između ishrane ribom i višeg IQ-a kao i boljeg sna, neosporno je da ona postoji. Studija je proučila navike u ishrani više od 500 dece (dečaka i devojčica) u dobi od 9 do 11 godina. Deca su popunila upitnik o navikama ishrane ribom dok su njihovi roditelji odgovarali na pitanja o kvalitetu sna (vreme spavanja, da li su se i koliko često deca budila noću, da li su pospana tokom dana).

Studija je uzela u obzir i druge faktore koji mogu uticati na nalaze, poput obrazovanja roditelja, njihovog zanimanja, bračnog statusa i broja dece u porodici. Utvrđeno je da deca koja jedu ribu najmanje jednom nedeljno imaju 4,8 poena više na IQ testovima, a deca koja ređe jedu ribu imaju više od 3 poena u odnosu na decu koja uošte ne jedu ribu.

Takođe, i san je bio bolji i kvalitetniji kod dece čija ishrana podrazumeva ribu. Studija kao obrazloženje navodi da je riba dobar izvor proteina i omega-3 kiselina koje u mozgu imaju važnu ulogu za neurološke funkcije, što je od suštinske važnosti za mozak. Kod odraslih su omega-3 kiseline su neophodne za zdravlje očiju, srca, mozga, kao i za imunitet i razne vrste upala. Različite vrste riba, kako rečnih tako i morskih, sadrže različite količine proteina i kiselina.

Riba u ishrani beba

Istraživanja su pokazala da uvođenje ribe u ishranu bebe do 9. meseca smanjuje rizik od pojave ekcema i drugih problema sa kožom. Ribu za bebu možete u početku kuvati, a kasnije (od osmog meseca) je pecite u rerni ili spremajte na roštilju. Pri pripremi je dozvoljeno da dodajete maslinovo ulje i biljne začine. Ukoliko je kuvate, vreme potrebno da bude gotova je deset minuta. Proverite da li je gotova tako što ćete je ubosti viljuškom. Ako se lako odvaja od viljuške, znači da je gotova. Pri pečenju, potrebno je deset minuta sa jedne strane za parčiće debljine dva i po centimetra, dok je pri prženju vreme pripreme pet minuta po svakoj strani.