B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

INTEGRALNO ZA RAZVOJ VAŠEG DETETA!

autor: Gomex | 18.10.2017
INTEGRALNO ZA RAZVOJ VAŠEG DETETA!

Šta je sve neophodno u ishrani za pravilan rast i razvoj vašeg deta? Naravno vitamini, minerali ali i svi ostali hranljivi sastojci koje može da obezbedi samo bogata i raznovrsna ishrana. Ako je pitanje da li grickalice - odgovor je zašto
da ne, ali obratite pažnju na količine, učestalost i naravno sastav.

Deca se zdravim navikama uče odmalena. Iz tog razloga možete im ponuditi hranljive grickalice koje će im obezbediti potrebne sastojke (minerale, vitamine) i dati im energiju.

Za vaše mališane izaberite integralno – pecivo od integralnog brašna sadrži puno dijetetskih vlakana, a obezbeđuje i dosta energije potrebne deci za igranje ili svakodnevne aktivnosti.

Integralna testenina od koje se pripremaju integralne grickalice je dobijena od brašna koje se melje od celog zrna žita i zbog toga je bogatija vitaminima i mineralima od testenine od belog brašna. Pored toga, bolja je i za varenje.

Ponudite deci integralne štapiće, grisine ili bruskete, a možete da razmotrite i opciju da im ponudite kokice. Ono što je najbolje, u integralnim štapićima ili grisinama se neće nalaziti začin koji u sebi sadrži pojačivač ukusa. Pored toga dobro je uvesti i suvopečeni kikiriki, lešnike i bademe, ali u manjoj količini, jer su veoma kalorični. Od slatkih grickalica probajte suvo voće.

Ako se vi zdravo hranite i vodite aktivan zdrav život i dete će poželeti isto. Važno je da bude motivisano, baš kao i vi. Dete uvek najpre se ugleda na roditelja. To vidite po načinu kako se ponaša, obuva vaše cipele i nosi vašu tašnu ili kapu, do toga šta obeduje. I vama i njemu stavite u tanjir isto jelo (naravno, porcija ne treba da bude ista) i jedite zajedno. Učite ih šta je dobro jesti i zbog čega, upravo dok to jedete. Navike u ishrani iz detinjstva često ostaju za ceo život. Mislite o tome.

Makrobiotika i makrobiotička ishrana

Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća i kao i specifičan način jedenja koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i o temeljnom žvakanju hrane pre gutanja.

Makrobiotika insistira na što je moguće više prirodnim namirnicama koje nisu pretrpele veće procese prerade. Što se hrane životinjskog porekla tiče, u makrobiotici se insistira na izbegavanju mesa, a favorizuje se konzumiranje ribe. Makrobiotička ishrana je je samo jedan aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika, koji pored posebnog režima ishrane podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu kao večite interakcije dve suprotne sile, nazvane jin i jang. Dakle, u okviru ovog koncepta se insistira na harmoniji.