B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Druženje sa decom i obaveze...

autor: Gomex | 24.01.2019
Druženje sa decom i obaveze...

Značaj igre za rast i razvoj je česta tema među stručnjacima, roditeljima, vaspitačima. Kroz igru deca unapređuju svoje fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, kako deca pođu u školu tako se značaj igre smanjuje, a neke druge stvari dobijaju primat, kao što su rešavanje domaćih zadataka i učenje.

Razvijanje dobrih radnjih navika

Dete koje od ranog uzrasta razvije dobre radne navike u izvršavanju školskih obaveza lakše će moći da se adaptira na novo okruženje i postizaće dobar uspeh u školi, zato što je spremno da stiče nova znanja.

Da bi deca lakše ostvarila svoje snove, potrebno je da im roditelji prvo pomognu da razviju potrebne veštine. U većini slučajeva, akademski uspeh služi kao odskočna daska kako bi deca postigla sve ono o čemu maštaju. Dobre ocene u školi vode ka širokom spektru mogućnosti kada su buduće profesionalne karijere u pitanju. Zato bi trebalo da se investira u obrazovni razvoj dece, isto kao što se ulaže da bi se očuvalo i unapredilo mentalno i fizičko zdravlje mališana.

Potrebno je da roditelji pomognu deci da učenje postave kao prioritet, tako što će, na primer, insistirati da mališani prvo završe domaći zadatak pre nego što odu da se igraju sa drugarima, ili se zabave na neki drugi način. Takođe, poželjno je da se roditelji aktivno uključe u školovanje svoje dece tako što će pokazati interesovanje za to šta su mališani tog dana učili na časovima. To će, kad tad, doneti prave rezultate.

Osim toga, roditelji će tako moći da ostvare još prisniji odnos sa decom i pomognu im da pronađu svoje mesto i poentu učenja i obrazovanja u pomalo bezličnom akademskom svetu. I približe ih njihovim snovima. Osim toga, roditelji bi trebalo da razviju pozitivne stavove deteta prema školi i učenju. Pomozite im da učenje dožive kao nešto kreativno i zabavno, a školu kao mesto na kom će moći da nauče mnogo zanimljivih stvari. Pitajte decu šta su danas učila u školi ili kako im je bilo na časovima. Prenesite razgovor o školi u svoj dom, u porodičnu atmosferu i ambijent. Time ćete pokazati mališanima da su škola i učenje normalne i poželjne teme, o kojima ima smisla razgovarati i van učionice.

Važno je obrazovanje!

Potrebno je mnogo truda i vremena kako bi roditelji kod svoje dece razvili zdrave radne navike u izvršavanju školskih obaveza. Ne žalite za vremenom i trudom koji ste u to uložili, isplatiće vam se. Ne postoji bolji način kako da posavetujete decu da postignu uspeh u životu osim da se što više obrazuju. Kroz obrazovanje dete može da stekne veštine i znanje koje će mu jednog dana pomoći da ostvari svoje snove. Ukoliko im na pravi način približite školu i školske obaveze i ohrabrite da budu još bolji đaci, obrazovanje će odigrati veliku ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju deteta.