B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da porastem jedem puno čokolade

autor: Gomex | 12.04.2018
Da porastem jedem puno čokolade


Bez ikakve sumnje, čokolada predstavlja najomiljeniji slatkiš u čijem prefinjenom ukusu uživaju ljudi iz svih strana sveta, mladi i stari, mršavi i debeli. Baš zbog tog jedinstvenog ukusa ona se smatra božanskom hranom, omiljenom poslasticom ne samo među ljudima, nego i među bogovima...

Čokolada - ili slatko uopšte - je nešto čega trudnicama nikada nije dovoljno. Razlog za ovo bi mogla da bude činjenica da ih čokolada čini srećnim, a pošto je alkohol zabranjen za trudnice, čokolada je bukvalno sledeća najbolja stvar. Starije žene kažu da, ako vam trudnica traži slatko, znači da nosi devojčicu.

Svakodnevna konzumacija malih količina čokolade u trudnoći ima pozitivan učinak na funkciju placente i krvotok fetusa, objavili su kanadski naučnici. Istraživači sa Univerziteta Laval dodaju kako malo čokolade pomaže i budućim majkama jer redukuje rizik za preklampsiju, opasno naglo povišenje pritiska u trudnoći. U studiji je konzumacija čokolade praćena kod 130 ispitanica koje su na početku promatranog razdoblja bile između 11. i 14. nedelje trudnoće. Trudnice su zamoljene da svakodnevno tokom četeromesečnog razdoblja jedu samo 30 grama čokolade. Brojne ranije studije su povezale umerenu konzumaciju čokolade s pozitivnim uticajem na neke aspekte zdravlja kardiovaskularnog sistema.

I švedski naučnici su sproveli istraživanje u kojem su buduće mame ispitivali koliko jedu čokolade u  toku jednog dana. Zatim, kada su bebe navršile 6 meseci, pitali su iste te mame šta misle koliko je njihova beba srećna? Ispostavilo se da su bebe, čije su mame jele svakodnevno čokoladu, bile mnogo srećnije. Nažalost, ne znamo zbog čega su oni povezali čokoladu i sreću beba, ali su pretpostavke da se endorfin takođe luči u bebin organizam kroz posteljicu, pupčanu vrpcu i kasnije kroz majčino mleko. Ono što sigurno znamo jeste da je ova studija pokazala da čokolada tokom trudnoće štiti bebu od prenatalnog stresa koji majka oseća.

Budi pametan jedi čokoladu!