B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Da li ste bili dobri tokom cele godine?

autor: Gomex | 19.12.2019
Da li ste bili dobri tokom cele godine?

Deda Mraz u raznim zemljama

Šveđani veruju u Deda Mraza, ali tamošnja legenda kaže da poklone donosi božićna koza, Julbok, koju je bog Tor koristio za prevoz. U Australiji, Deda Mraz stiže na dasci za surfovanje i pokone deli ponekad i na plaži, gde se održavaju piknici i praznične proslave, dok kod Japanaca poklone deli Hotei-osho, za koga se veruje da ima oči na zadnjoj strani glave, pa se deca trude da budu dobra...

U Srbiji, sve do kraja Drugog svetskog rata, deci je poklone donosio Božić Bata, koji u priličnoj meri liči na Deda Mraza, ali mu je odelo u etno stilu. Obučen je u šumadijske tamnozelene čakšire, na nogama nosi opanke i vunene čarape, a motiv koji se provlači na njegovoj nošnji je prepoznatljiva pirotska šara. Pojava Deda Mraza vezuje se za period komunizma kada je, po ugledu na sovjetskog Ded Moroza, nametnut Deda Mraz.

U Americi, deca pred Božić tradicionalno ostavljaju čarape kod dimnjaka, tj. kamina, kako Deda Mraz ne bi morao puno da luta kada se tokom noći, već pomalo umoran od puta, spusti niz taj dimnjak sa džakom punim poklona. Običaj da se čarapa napuni poklonima vodi poreklo iz Nemačke, Belgije i Holandije, a datira iz 17-og veka. Slično je i u Francuskoj, gde deca na Badnji dan ostavljaju svoje cipele pored kamina, kako bi im Deda Mraz u njih spustio poklone. 

U ne tako dalekoj Italiji, deci poklone donosi veštica Befana svakog 6. januara, na Bogojavljenje, koje se tada slavi (po Gregorijanskom kalendaru). Befana se takođe spušta niz dimnjak i od nje se očekuje da kazni decu koja su bila nevaljala, tako što će im umesto poklona doneti ugalj. Danas se umesto pravog uglja deci daju slatkiši koji podsećaju na ugalj. Zbog stranih uticaja, Befana je u Italiji postala i pratilac Deda Mraza.

A u Rusiji Babuška

Rusi slave i zimu, ne samo Božić. Njihova proslava duga je 39 dana i poklone tradicionalno deli Babuška. Njeno ime u prevodu znači baka, a prema legendi, ona je odbila da s mudracem ode u posetu Isusu, jer je bilo jako hladno. Posle se pokajala i krenula za njim sa korpom punom poklona. Nije uspela da pronađe Isusa, pa posećuje svaku kuću i deci ostavlja poklone.

Deca širom sveta Deda Mrazu šalju pisma sa tvrdnjom da su bili dobri i da su zaslužili poklone. Svoje liste želja upućene najpopularnijem bradonji, deca i u našoj zemlji tradicionalno šalju na konkurs PTT-a, očekujući i poklone i nagrade za najoriginalnije napisana pisma.