B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

BLAGO UKUSA SKRIVENO U JEZGRU

autor: Gomex | 26.10.2016
BLAGO UKUSA SKRIVENO U JEZGRU

Liniju nikad nije bilo lakše upropastiti nego danas. Gomila slatkiša mami vas sa polica radnji, a izbor je neverovatan. Nebrojeno različitih ukusa čokolade, bombona, grickalica, sokova...I dok je današnjim mališanima nezamislivo da u ponudi ne pronađu 1001 varijantu jedne te iste čokolade, oni stariji prisećaju se drugih vremena i nekih drugačijih slatkiša.

Jedan od svojevremeno najpopularnijih proizvoda ljubitelja slatkog bili su eurokrem i eurokrem blok. Ovaj “bestseler”, danas svojim ukusom možda i zaostaje za modernim poslasticama, ali nostalgija vrlo lako pomaže da se to zanemari. Slatkiša sa kombinacijom ukusa kakaa i lešnika sećaju se mnogi.

Kao jedan od najzdravijih koštunjavih plodova sa brojnim nutritivnim vrednostima, lešnik opravdano zauzima visoku poziciju u čovekovoj ishrani, a njegova aroma neizostavna je u pripremanju namirnica slatkog ukusa. Veliki je spisak poslastica koje su nezamislive bez lešnika. Ovo jezgrasto voće redovan je sastojak mnogih torti i kolača, a najviše se koristi u konditorskoj industriji, u čokoladama, kremovima i mnogim drugim slatkišima. Reč je o plodu leske koja raste u obliku razgranatog žbuna i to do osam metara uvis, a u dobrim uslovima može izrasti i do 15 metara. Pored njenog ploda, u prehrambenoj industriji koriste se kora i list jer se iz njih dobija lekoviti tanin.

Čokolada sa lešnicima prvi put je nastala 1830. u Švajcarskoj. Zbog svog, do tada nepoznatog ukusa koji budi sva čula, postala je planetarno popularna za vrlo kratko vreme. Ono što je zanimljivo, naučnici su otkrili da ova kombinacija može biti i veoma korisna za osobe koje imaju problema sa kostoboljom. Naime, resveratol, materija koja se nalazi u kakau i u orašastim plodovima, ima antiupalna svojstva koja mogu sprečiti smanjenje gustine kostiju.

Danski naučnici su došli do otkrića koje pokazuje neverovatan uticaj resveratola na zdravlje kostiju. Ukoliko ih konzumirate kombinovano, efekat je još bolji. Orašasti plodovi su puni hranljivih materija i vitamina i idealan su partner čokoladnim desertima i tortama. Zato kada sledeći put poželite da uživate u čarima čokolade sa lešnicima, nemojte se mnogo dvoumiti, ali vodite računa da odaberete pravi kvalitet, jer nisu svi proizvodi ove kombinacije savršenog ukusa, kakvog bi trebalo da budu.