B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zbog začina se vodili ratovi!

autor: Gomex | 23.01.2020
Zbog začina se vodili ratovi!

 

U knjizi Džeka Tarnera pod nazivom “Začini - istorija jednog iskušenja” prikazana je živopisna priča o začinima u razdoblju od antike do renesanse, kada se ono što danas smatramo običnim dodatkom ishrani merilo zlatom i krvlju.

Kratka istorija začina

Kisela srednjovekovna vina činili su pitkim, prikrivali su zaudaranje mrtvaca i služili kao afrodizijaci za prvu bračnu noć. Bili su neophodni u kuvanju, medicini, bogosluženju i umeću ljubavi, verovalo se da imaju čarobne moći, a bili su i smatrani toliko dragocenim da su se često držali pod ključem.

Nekima su začini predstavljali raj, drugima put u propast. Bili su jaki simboli bogatstva i moći, a želja za njihovim posedovanjem terala je istraživače na put oko sveta. Čuveni engleski travar, Kulpeper, propisivao je đumbir pacijentima koji su imali poteškoće u bračnoj postelji, a slično je bilo i sa vanilijom.Nakon što je otkrivena u Meksiku, a potom pristigla u Evropu, jedan nemački lekar je sproveo višegodišnju studiju kojom je došao do zaključka da vanilija leči impotenciju.

Oko začina su se vodili čak i ratovi, a najpoznatiji su oni 1500-tih godina između Portugalaca i Holanđana i kasnije između Holanđana i Engleza. Tada je među najcenjenijima bio muskatni oraščić i to ne zbog toga što je kraljica poželela novi desert, već zbog verovanja da je muskatni oraščić lek za kugu koja je pokosila više od 35 000 ljudi u Londonu, 1603. godine.

Upotreba začina u medicini, kozmetici i kulinarstvu

Začini se danas koriste u medicini, kozmetici i kulinarstvu. Tokom zimske sezone virusa, gripa i prehlade preporučljivo je u svakodnevnu ishranu uvrstiti upravo one začine koji će ojačati imunološki sistem i ubrzati metabolizam.

Istraživanja pokazuju da čili deluje na ubrzavanje metabolizma, tako što podiže toplinu tela, pri čemu se iz tela izbacuju nakupljeni toksini. Aktivna komponenta čilija je kapsaicin, kom se pripisuju i protivupalna svojstva. Cimet je možda čak i bolji izbor za metabolizam, jer je ukusniji, pa se može jesti u većim količinama. Osim njih, na listi posebno preporučljivih začina tokom zime su i đumbir, anis,kurkuma, beli luk, karanfilić...

Ukoliko jelu dodajete muskatni oraščić, budite oprezni. On se koristi u izuzetno malim količinama, jer prevelika doza ovog začina može izazvati teške glavobolje, a u nekim slučajevima i halucinacije.