B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Veliko spremanje bašte...

autor: Gomex | 18.04.2019
Veliko spremanje bašte...

Dovoljno je samo malo mašte i nekoliko dobrih saveta da biste potpuno promenili izgled vašeg dvorišta u kojem volite da se opuštate i provodite slobodno vreme. Potrudili smo se da prikupimo nekoliko vrlo korisnih informacija kada je u pitanju uređivanje dvorišta...

Vreme je za spremanje bašte!

Romantika u obliku slatkih talasa, dramatičnog volumena i mora roze boje je bila uveliko prisutna na revijama održanih u Parizu ove godine. Ova nostalgična estetika se ove godine prenosi i u uređenje dvorišta. Ukrasite vaše privatno mesto za odmor božurima, ružama i lalama. Opušten izgled je ovogodišnja velika stvar, a sve više ljudi se odlučuje za prirodnu mešavinu biljaka i trava koje se ne moraju često šišati i sređivati.

Dugačka trava i divlje cveće su odličan izbor za one koji nemaju mnogo vremena za brigu o dvorištu, jer će uvek izgledati lepo i savršeno “nesavršeno”. Da li ste znali da su pčele i ostale bubice najzaslužnije za prašenje preko 75% svetskih biljaka? I da je populacija pčela znanto opala? Pomozite pčelama i drugim insektima tako što ćete u vašem dvorištu zasaditi biljke koje ih privlače i koje će pomoći pri održavanju već opale ravnoteže.

Cveće poput leptirovog grma i kosmosa će izgledati prelepo i imaće lepu funkciju u vašem dvorištu. Ovog proleća će takođe u trendu biti upadljive biljke, zasađene u saksije, koje naspram aranžiranih biljaka izgledaju minimalistički i daju bašti potpuno novi i drugačiji izgled. Obratite pažnju na citrusno drveće, glomazne šimšire i lavandu.

Detalji u vidu kamenja će dodati vašoj bašti prirodan izgled koji se često može videti u netaknutoj prirodi. Izdvojte jedan ugao ili centar bašte da kreirate zanimljiv kameni dekor, ili od naslaganog kamenja napravite “prirodne” stepenice. Malo i nisko cveće, kao i prelepe zelene površine između staza su savršeni minimalistički detalj ovog proleća. Od luksuznih tekstura do mekanih presvlaka u dvorištu, mesta za zabavu i sedenje u dvorištu ovog proleća treba da izgledaju moderno, ali i udobno.

Prolećne boje cveća...

Kao što svaki cvet ima svoje značenje tako i boje bude različita osećanja. Plavo cveće ima moć da umiruje, smanjuje stres, nervozu, bes i negativnu energiju. Kada smo okruženi žutim cvećem, postajemo veseliji, radosniji, pozitivniji i nasmejaniji. Narandžasta boja budi želju za životom, uvećava elan i entuzijazam. Ružičasta simbolizuje mladost, nevinost, nežnost, ženstvenost, pa se u prisustvu cveća u ovoj boji osećamo prijatno. Ljubičasto cveće simbolizuje uspeh i dostojanstvo, a zeleno cveće je simbol života, ponovnog rađanja, zdravlja, mladosti i plodnosti i doprinosi buđenju optimizma.