B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Uz ketler je zakuvano dok si rek’o kafa!

autor: Gomex | 27.09.2018
Uz ketler je zakuvano dok si rek’o kafa!

Kada ste u žurbi i nemate vremena da prvu kafu pripremite u džezvi ili čaj u lončiću, savršeno rešenje je električni bokal ili kako se još naziva - ketler. Razlikuju se uglavnom po tome koju količinu vode je moguće zagrejati u tom uređaju.

Zbog jedinstvenih karakteristika svakog električnog bokala, kupci ovog proizvoda često mogu biti u nedoumici budući da je raspon cena veoma veliki, a svi ketleri imaju to zajedničko svojstvo - grejanje vode u što kraćem roku.

Zbog ubrzanog tempa života i stalnih obaveza tokom dana, često nam se desi da nemamo vremena za šoljicu rinfuz čaja, za čiju pripremu je potrebno mnogo više nego kad bismo spremili čaj u filter vrećici. Želja za čajem je i dalje tu, a upravo tada nam najbolje može pomoći električni bokal, takozvani ketler, ili vodokuvalo, koji veoma brzo zagreje određenu količinu vode. Čaj nije jedini napitak koji možemo pripremiti u ketleru, jer nam on može omogućiti da lako i brzo napravimo instant kafu. Pomoću električnog bokala dobićemo topli napitak po svojoj želji, a onda možemo da se opustimo i uživamo čitajući knjigu ili gledajući televiziju.

Uz ketler je lakše i jeftinije!

Da bi svojim korisnicima dočarali potpuni ugođaj ispijanja kafe, pojedini proizvođači električnih bokala, pobrinuli su se i za estetiku tog uređaja, te neki modeli ketlera imaju oblik džezve i čajnika. Međutim, svesni smo toga da izgled aparata koji će nam pomoći da pripremimo svoj napitak nije od najvećeg značaja, iako nije ni nevažan. Karakteristike brojnih modela električnih bokala kreću se od onih osnovnih poput priključne snage i zapremine pa sve do specifičnosti pojedinih bokala, kao što su zaštita od pregrevanja i seckalica za mrvljenje leda.

Prednost električnog bokala u odnosu na džezvu svakako je brzina, koja je od bitnog značaja onda kada smo u žurbi. Ne zaboravimo i to da je ketlerima potrebno znatno manje električne energije za pripremu našeg omiljenog napitka.

Istorija ketlera

Prva kuvala su korišćena u drevnoj Mesopotamiji i u druge svrhe osim kuvanja. U Kini, kuvala su obično bila pravljena od gvožđa i direktno su postavljana iznad otvorenog plamena. Putnici su koristili kuvala da skuvaju svežu vodu za piće. Razvoj kuvala je u direktnoj vezi sa evolucijom moderne peći. Električna kuvala koja se jednostavno mogu uključiti u struju umesto da se greju na šporetu su izmišljena 1922. godine od strane Artura Leslija u Engleskoj. U drugoj polovini 1800-ih, na vrhuncu industrijske revolucije, električna kuvala su uvedena kao alternativa kuvalima na šporetu. Prvo električno kuvalo je imalo grejač izvan izvora vode, ali je ubrzo adaptiran u korist unutrašnjeg zagrevanja aparata. Moderna kuvala uključuju različita tehnološka dostignuća.