B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Uz dobar sir kreću dobri razgovori...

autor: Gomex | 06.12.2018
Uz dobar sir kreću dobri razgovori...

Prema nalazima naučnika koji su proučavali arheološke ostatke keramičkih posuda u obliku cediljki pronađenih u oblasti Kujavi, u centralnoj Poljskoj, sir je prvi put proizveden pre više od 7.500 godina.

Mada nije utvrđena vrsta mleka koja je korišćena za sir, oni su istakli da su u blizini nalazišta pronađeni i ostaci kostiju krava. Ovako prerađen proizvod od mleka mogao je lakše da se sačuva od propadanja i da se transportuje. S obzirom na to da sir sadrži manji procenat proteina laktoze, na koji su odrasli ljudi u neolitu bili manje tolerantni, omogućavao im je da više koriste hranljive sastojke iz mleka. 

Varijacije sireva su brojne...

Varijacije sireva su danas brojne. Različiti faktori utiču na kvalitet sira: počevši od vrste i kvaliteta mleka, ishrane životinja, klimatskih uslova, zemljišta, do različitih temperatura, presovanja, soljenja i načina sazrevanja. Sirarski majstori cenjeni su prema svojim ostvarenjima, a njihovi proizvodi vrednovani gotovo na isti način kao dela drugih umetnika: slikara, vajara ili muzičara.

Mleko nije jedina sirovina. U određenim slučajevima mogu se dodavati i mlečne komponente poput pavlake da bi se povećala koncentracija mlečne masti u mleku kao sirovini. Kao prateći proizvod može se dodavati mlaćenica, koja nastaje u proizvodnji maslaca. U tehnološkoj proizvodnji sira može se koristiti surutka (za specifičnu vrstu sireva koji se nazivaju albumijski sirevi ili vej čiz).

Jedan od najpoznatijih predstavnika koji se proizvodi kod nas jeste svakako urda, a od italijanskih sireva sigurno je najpoznatija rikota. Sveži sirevi su spremni za konzumaciju odmah posle procesa proizvodnje ne moraju da stoje na zrenju i obično su dosta kratkog roka trajanja. Kad je reč o sirevima koji zahtevaju zrenje, taj period može trajati desetak, petnaest dana, pa čak i do dve godine.

Topljeni sirevi se prave od ostataka sireva. Kad se, na primer, sir orezuje posle proizvodnje. Ti viškovi se obrađuju termički, dodaju se određene soli za topljenje, a procesom se dobija topljeni sir, koji je namenjen kao namaz ili za rezanje u listićima.

Gde se pravi najskuplji sir na svetu?

Prvo mesto na listi najskupljih sireva u svetu drži onaj koji se pravi u okolini Beograda, u selu Zasavici. Radi se o siru od magarećeg mleka, koji se jedino ovde i pravi, a cena dostiže 1.000 evra za kilogram! Zašto je ovaj sir toliko skup? Stvar je u tome što je za kilogram ovog sira potrebno 25 litara magarećeg mleka, a ta količina može da se izmuze od jedne životinje tek za dve godine! Način pripreme sira drže kao tajnu, a poznato je samo to da se magareće mleko meša s izvesnom količinom kozijeg kako bi sir dobio na mekoći. Inače, magareće mleko izuzetno je zdravo, ima svega jedan posto masnoće i čak 30 puta više vitamina C nego u kravljem.