B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Uz dobar alat i savet je zlata vredan!

autor: Gomex | 07.06.2018
Uz dobar alat i savet je zlata vredan!

Svaka kuća ili stan treba da imaju nekoliko komada osnovnog alata, čak i ako domaćini ne umeju da rukuju njim. Uvek će se naći predusetljiv komšija, vredan prijatelj ili poznanik koji mogu da poprave, pritegnu ili ukucaju ono što je pokvareno, labavo ili klimavo u kući. Uz sve to, lakše je naučiti kako se rukuje alatom ako ga već imamo u kući.

Običan čekić je oduvek bio jedan od osnovnih kućnih alata. Samo mašta može da iscrpi sve uloge koje čekić može da odigra. Obratite pažnju da je drška čekića dobro uglavljena u glavu čekića. Ako primetite da je spoj glave čekića i drške nesiguran, popravite ga pre nego što povredite sebe i drugog ili napravite štetu. Čekić uvek držite za kraj drške jer su tako poluga i momenat sile pri baratanju čekićem optimalni za što lakši i efikasniji rad.

Odvrtanje i zavrtanje šrafova, poluga za otvaranje kante sa bojom i za još mnogo toga mogu poslužiti odvijači (šrafcigeri). Dovoljno je da imate dva komada sa ravnim vrhom, širim i užim, i dva sa krstastim vrhom, većim i manjim. Ako možete, nabavite šrafcigere kao zasebne komade alata, ali će u nuždi i odvijač sa izmenjivim vrhovima biti dovoljan.

Kombinovana klješta služe za zavrtanje i odvrtanje matica, za odvijanje šrafova, za čvrsto držanje cevi, komada metala ili drveta, za vađenje tipli iz zida, za sečenje žice ili eksera, za pridržavanje vrućih komada gvožđa ili za držanje sitnog eksera koji ukucavate. Dakle, još jedan alat koji ima mnogo namena. Birajte one sa drškom koja vam dobro leži u ruci i sa izolacijom na drški.

Ključevi za šrafove služe za odvijanje/zavrtanje šrafova, pridržavanje matice i postoje viljuškasti, okasti i cevasti. Veličine koje nam trebaju u kući su od 6 do 19.

Skalpelom sečemo, krojimo, grebemo, stružemo. Bilo da radimo na tepisonu, kartonu za poleđinu slike, tapetama, uzicama od plastike, bilo da otvaramo paket, skidamo izolaciju sa kabla ili skraćujemo kanap, ovaj alat će nam pomoći u mnogim situacijama. Pri izboru treba da pazimo na kvalitet i sigurnost drške, kao i na čvrstinu i trajnost izmenjivih nožića.

Osim navedenih alata, svakako je dobro imati još neke komade, ali će se komplet dopunjavati kako potrebe i vaše znanje budu rasli. Kad nabavljate alat, potrudite se da bude kvalitetan i pouzdan. Najgore je kad se jeftin alat polomi ili ošteti u sred rada. Isto tako, loš i slab alat može da povredi onog ko njime rukuje.

Kompletan alat za kućne potrebe treba da ima i odgovarajuće mesto kao i da bude pravilno spakovano jer vam ništa ne vredi bilo koji komad alata ukoliko ne znate gde se nalazi i razbacan je svuda po kući. Najbolje je alat smestiti u neku kutiju ili majstorski kofer posebno namenjen u tu svrhu, a koji ćete smestiti na pristupačno mesto i u svakom trenutku znati gde se nalazi.