B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Šta voli moja kuca?

autor: Gomex | 16.08.2018
Šta voli moja kuca?

Na tržištu postoji veliki izbor hrane za naše ljubimce i nekada nije lako odlučiti se za “najbolju”. Svaka nudi posebne sastojke za kožu, krzno, sjaj, bolje varenje i tako dalje. Pre nego što budete otišli u kupovinu hrane, pročitajte ovaj tekst koji će vas na najbolji mogući način uputiti na pravi izbor za vašeg ljubimca...

Hrana bogata proteinima, sa manjom količinom pšenice i obrađenih žitarica (koje se uglavnom mogu pronaći na rafovima prodavnica za životinje) će vašem ljubimcu dati više energije i smanjiti rizik od digestivnih problema.

Ljudi često zaboravljaju na čistoću činija u kojima se drže hrana i voda koje mogu da utiču na zdravlje psa. Neredovnim čišćenjem dopuštate da se razviju bakterije u činiji koje mogu prouzrokovati povraćanje i dijareju. Svakodnevno perite činije sa sapunicom i dobro ih isperite.

Natpisi na pakovanjima poput “pileći obrok” i “goveđi obrok” su lepši način za ukazivanje na samleveno meso. Takva hrana uglavnom sadrži sastojke koji ne bi trebalo da se koriste za ishranu. Konzervirana hrana koja se pravi ekstremnim prerađivanjem uglavnom nema mnogo nutrijenata. Da bi se to nadomestilo, u takve namirnice se stavljaju sintetički vitamini i minerali. Baš kao i ljudi, psi znaju razliku između veštačkih i pravih sastojaka. Nutrijenti iz lagano prerađene hrane se bolje apsorbuju i samim tim psa čine zdravijim.

Istraživanja su pokazala da psi sa idealnom kilažom žive duže, što je činjenica i kod ljudi. Većina brendova nude hranu prema generalnoj težini rase psa, ne uzimajući u obzir aktivnost psa. Samim tim, nekad količina hrane koju psu dajete može da bude i za 50% veća od normale.

Da bi se produžila trajnost hrane, mnogi proizvođaći stavljaju veliku količinu konzervansa u nju. Iako postoje prirodni konzervansi, poput ekstrakta ruzmarina, mnogi veštački mogu biti toksični.

Poznato je da čokolada nije dobra za pse. Pored nje, ne bi trebalo da im dajete luk, grožđe i suvo grožđe, makadamski oraščić i koske. Iako dele 98% DNK sa vukovima, to ne znači da psima treba da pružate istu ishranu kao što vukovi imaju. Sveže meso može imati patogene koji izazivaju trovanje hranom.

Generalno govoreći, psima je potrebno od 15ml do 30ml vode po kilogramu dnevno. Ako je vaš pas aktivan ili živite u predelu gde je toplija klima – i više.

Ako mislite da je dovoljno davati psu ostatke od večere ili mu povremeno kuvati meso sa graškom i pirinčem - prevarili ste se. 

Da biste omogućili psu sve potrebne nutrijente, potrebno je da saznate na prvom mestu koji su mu potrebni. Balansirana dijeta mora imati esencijalne vitamine, minerale i aminokiseline.