B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

SIGURNOST NA DRUMU!

autor: Gomex | 03.05.2017
SIGURNOST NA DRUMU!

Sledi period sve češćih putovanja, pa nije na odmet proveriti u kakvom je stanju obavezna oprema koja već godinama boravi u prtljažniku. Pitanje je ko je, kako i kada koristio, a mi vas ovde podsećamo na zakonsku obavezu koju svaki vozač mora da ispuni - prema Tehničkom pravilniku za vozila u saobraćaju na putevima, svaki automobil u svojoj opremi mora da ima standardizovane delove obavezne opreme. U to spadaju rezervni točak (ili set za reparaciju), trougao, reflektujući prsluk, uže za vuču, kao i komplet prve pomoći.

Od pre par godina u ovoj opremi više se ne moraju nalaziti rezervne sijalice jer postoje modeli automobila kod kojih je nemoguće promeniti sijalicu bez odlaska u servis. Međutim, ako planirate na put, treba da znate da su, recimo, u Hrvatskoj rezervne sijalice obavezne u opremi. Takođe, svaki vozač koji sam može da je zameni neka je uvek ima u svom automobilu.

Što se tiče prve pomoći pre više od pet godina svi smo morali da nabavimo standardizovane komplete sa oznakom SRPS.ZB2.001 kako bi poštovali zakon. To je i danas na snazi. Međutim, ono što mnogi vozači nisu proveravali jeste rok trajanja ovih kompleta. Budući da oni u sebi sadrže i sterilni sadržaj koji ima rok trajanja od pet godina, nije na odmet sada proveriti datum i da li je sve u kompletu na broju. Ovo ističemo jer ukoliko prva pomoć nije kompletna ili je joj je istekao rok, može uslediti kazna, a i važno je da je imate ispravnu u slučaju da zatreba. Takođe, i svi srećnici koji su nedavno pazarili nove automobile ne smeju da zaborave da moraju da nabave obaveznu opremu za svoje vozilo...

Različite države, različiti propisi!

Različite zemlje Evrope imaju i različite propise po pitanju obavezne opreme i drugih obaveznih procedura. Da bi cela stvar bila dodatno zakomplikovana, u nekim zemljama propisi se razlikuju za “domaće” stanovništvo i za strane državljane. Jedna stvar je svuda ista: ukoliko nemate potrebnu opremu, kazne su drakonske, u iznosima od nekoliko desetina, pa do nekoliko stotina, čak i hiljada evra!

Jedini deo opreme koji je obavezan u gotovo svim zemljama EU jeste trougao. Ipak, i tu postoje razlike, jer na primer u Nemačkoj nije obavezan za strance, ali je njegova upotreba obavezna za sve u slučaju nesreće ili kvara, što praktično znači - nosite ga sa sobom! Komplet prve pomoći je, na primer, obavezan deo opreme u gotovo svim zemljama EU, ali nije obavezan u Francuskoj, Holandiji i Italiji, dok je u Nemačkoj preporučljivo da ga imate. Reflektivni prsluk nije obavezan u Danskoj, Holandiji i Švedskoj.