B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Serviranje od ručka čini spektakl

autor: Gomex | 24.05.2018
Serviranje od ručka čini spektakl

Praktično nema domaćinstva koje u svojoj kuhinji, odnosno trpezariji nema pribor za jelo, a samim tim i nezaobilazne servise za ručavanje. Ukoliko se pripremate za proslavu i pri tome vas čekaju samo detalji vezani za najnužniju opremu ili se bavite kompletnim renoviranjem kuhinje, odnosno trpezarije, proverite kakav će se servis za ručavanje u renoviranom ili novom delu kuće ili stana najbolje uklopiti.

Sa servisom za ručavanje lako možete da pratite vaše potrebe, želje, kao i ukus i modne trendove. Ukoliko volite klasiku, možete da nabavite onaj večne elegancije i vanvremenski, a to ćete postići sa minimalističkim dizajnom, jednostavnim okruglim oblicima, tradicionalnih i klasičnih oblika šoljica i pretežno belom bojom servisa za ručavanje. Ukoliko ne želite potpuno jednobojne, možete da izaberete uzorke po želji, ali oni ne bi trebalo da budu prenaglašeni. Suprotno uzorcima, ukoliko volite različite oblike i nazubljene ivice, onda je vašem ukusu najbliži barokni ili starinski stil servisa za ručavanje. Međutim, oni ne spadaju u trenutno najpopularnije servise za ručavanje. Danas je sve više onih koji u prvi plan ponovo vraćaju minimalizam, bele okrugle oblike, koji sve više zamenjuju do nedavno najpopularnije kvadratne. U svakom slučaju: kombinacija, mogućnosti izbora boje, oblika, dezena i veličine su ogromne, pa ne morate da se plašite da li ćete pronaći savršeno posuđe za vašu kuhinju, odnosno trpezariju. Međutim, pored izgleda i dizajna, odluku o najpogodnijem servisu za ručavanje donesite i na osnovu kvaliteta materijala od kojih je napravljen. Najpopularnija je i dalje keramika, među kojom dominira porcelan. Sjajna keramika se takođe ne preskače, a pri svemu tome pripazite i na način čišćenja i održavanja. Proverite da li je izabrani servis za ručavanje pogodan za pranje u sudomašini, kao i da li se može koristiti za podgrevanje u mikrotalasnoj rerni.

Prilikom postavljanja escajga ili pribora za ručavanje na sto, postoje stroga pravila koja se ne smeju narušiti. Pribor koji će se prvi koristiti (za predjelo) stavlja se najdalje od tanjira, a onaj koji će se koristiti poslednji (za glavno jelo) stavlja se najbliže tanjiru. Viljuška se po pravilu postavlja levo od tanjira, a nož i kašika desno (ovo važi čak i ako znate da će na tom mestu sedeti levoruka osoba). Nemojte se iznenaditi ili uplašiti ukoliko vas na stolu dočeka nekoliko viljušaka i noževa različitih veličina postavljenih pored tanjira. Prilikom jela uvek uzimate onaj pribor koji je najudaljeniji od tanjira, a kako se menjaju jela pred vama, tako i vi menjajte pribor.