B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sardina je pola zdravlja!

autor: Gomex | 20.06.2019
Sardina je pola zdravlja!

Dobro poznat savet lekara i nutricionista je - jedite ribu barem jednom nedeljno i bićete mnogo zdraviji. Ovaj savet nije dat tek onako, da razbije monotoniju u svakodnevnoj ishrani. Naime, riba je namirnica koja obiluje mineralima i vitaminima i ima ogroman pozitivan uticaj na sveukupno zdravlje organizma.

Sardina za duži život!

Riba ne samo da razbija monotoniju naše redovne ishrane već doprinosi zdravlju našeg srca. Tunjevina i sardina su najčešće vrste morske ribe koje se konzumiraju u Srbiji i obe imaju visok sadržaj proteina i dobrih masti.

Sardine sadrže mnoštvo vitalnih nutrijenata i smatraju se jednom od top 5 namirnica koje treba jesti u što većim količinama ukoliko imate dijabetes. Ova nutricionistička „bomba“ ima donekle lošu reputaciju zbog svog jakog ukusa i mirisa, ali kada se naviknete na to, zbog mnoštva zdravstvenih benefita koje sadrži ova mala riba sigurno ćete je uvesti u redovnu ishranu.Jedan od načina da polako uvedete sardine u ishranu jeste da ih koristite u sosovima za špagete i gulašima, gde će se osetiti ukus, ali ne prejak kao kada ih jedete posebno.

U zemljama gde postoji poseban poljoprivredni značaj sardine se konzerviraju na različite načine. U fabrikama se ribe čiste i nakon toga spremaju kroz paru ili duboko prženje i suše se. U Španiji, Portugaliji i nizu drugih zemalja, nakon te prve obrade, sardine se konzerviraju u maslinovom ulju ili sojinom ulju, dok se u skandinavskim zemljama dime. Mogu da budu konzervirane i sa senfom ili sosom od paradajza. Kada pojedete sardinu za obrok, toliko će vas zasititi da nećete osećati žudnju za grickalicama i nepotrebnom užinom. To će vam ujedno pomoći i da smršate.

Sardina-najzdravija i najjefinija!

Sardine su i odličan izvor vitamina D, vitamina koji mnogi od nas nemaju u dovoljnim količinama i jedan su od najboljih izvora za sadržaj B12 (odmah iza goveđe jetre), koji je vitaminski esencijalan za metabolizam i zdravlje srca. Dakle, ako ne jedete jetre na redovnoj osnovi, ne brinite, umesto njih imate sardine! Sardine su zapravo jedna od najzdravijih namirnica koje možete priuštiti danas, koja se nalazi u čistom i prirodnom okruženju.

Po količini ribe koju pojedu, Portugalci su među prvim nacijama u svetu. Ali nijedan drugi narod nije izabrao baš sardinu za svoju gurmansku kraljicu. U kojem god portugalskom društvu da se nađete, uveravaće vas da se ova ribica zasluženo popela na prvo mesto, da je puna raznih “omega”, da smanjuje rizike od kardiovaskularnih oboljenja i da ima sve što je čoveku potrebno. I zaista se oseća da Portugalci imaju veliko i dobro srce. Sigurno zbog sardina.