B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Sa lakoćom čistite ubrusima

autor: Gomex | 10.05.2018
Sa lakoćom čistite ubrusima

Savremen pristup održavanju higijene površina na kojima se priprema i servira hrana odavno je prevazišao tradicionalne standarde. Naučno je dokazano da su kuhinjske krpe i žice za ribanje često opasni prenosioci zaraza. Ako morate da iseckate meso, tvrde naučnici, bolje je da to uradite na dasci od WC šolje nego na kuhinjskoj dasci! Oni su izračunali da na kuhinjskojdasci ima čak i 200 puta više bakterija od one u kupatilu.

Razlog: kupatilo često i pomno čistimo. Tako treba da se ponašamo i prema stvarima u kuhinji, koje često samo na oko izgledaju čistije, a mogu da budu izvor zaraze i trovanja za koja ni ne utvrdimo uzrok. Zgražavanje nam neće mnogo pomoći, treba da zasučemo rukave i u detaljne liste za čišćenje upišemo neke površine koje često zaboravimo da očistimo ili ih glancamo na pogrešan način. Kako tvrdi dr Čarls Gerba sa Univerziteta u Arizoni, povrišne u kuhinji su tako pune bakterija, jer na njih stavljamo sveže meso i povrće, ne razmišljajući mnogo gde sve bakterije sa njih “rasejavamo”.

U sudoperi se spiraju ostaci hrane, prljavi sudovi, voda od ispiranja mesa i povrća – ma koliko da je čistimo “obična” sredstva neće ubiti i bakterije, koje mogu danima da prežive na ovim vlažnim površinama. Ne možemo baš da svako malo prelivamo sudoperu “hemijama”, ali nije ni da nema rešenja: svako veče kad završite rad u kuhinji, preprskajte sudoperu i radne površine nekim sredstvom za dezinfekciju u spreju i nemojte ispirati. Bakterije se sa hrane prenose na naše ruke, a sa naših ruku najčešće završe na ručkama frižidera. Zato ih nemojte čistiti samo kada ribate frižider, već ručke uvrstite u onaj deo kuhinje koji brišete svakog dana. Isto važi i za česmu, koju diramo prljavim rukama, pa je džaba što peremo ruke, ako ne operemo i česmu.

Nema mnogo svrhe brisati krpom na kojoj su već bakterije jel da? Zato bi krpe idealno trebalo menjati posle svakog brisanja površina u kuhinji, ili čim više nisu suve. Kao sve bolja opcija umesto pamučnih krpa koriste se papirni jednokratni ubrusi. Ipak, ako i dalje koristite krpe, perite ih na 90 stepeni i odvojeno od ostalog rublja i garderobe!

Proizvod „Acord ubrus za čišćenje” (“Acord Perforated Cleaning Cloth”) se može koristiti za čišćenje i održavanje higijene na svim površinama poput keramike, stakla, drveta, metala itd. Svaki deo tkanine od kojeg je napravljen ovaj proizvod apsorbuje čak 10 puta veću količinu tečnosti nego bilo koji drugi sličan proizvod ove namene, što ga čini izuzetnim saveznikom prilikom održavanja i pranja. Bitno je istaći da „Acord ubrus za čišćenje” ne ostavlja nikakve fleke, mrlje i raspadnute delove tkanine tokom i nakon korišćenja.