B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Proleće je i bašta se sprema!

autor: Gomex | 04.04.2019
Proleće je i bašta se sprema!

Nema ništa lepše nego sedeti u bašti i uživati u svežem vazduhu tokom toplih dana i gledati kako se priroda budi – sve u njoj raste i cveta. Ali, kako biste bili u prilici da uživate u svemu ovome i plodovima svoga rada, trebalo bi da iskoristitie prve lepe i tople prolećne dane i počnete sa radovima u svojoj bašti. Dovoljno je samo malo mašte i nekoliko dobrih saveta da biste potpuno promenili izgled vašeg dvorišta u kojem volite da se opuštate i provodite slobodno vreme.

Proleće-vreme za radove u bašti

Romantika u obliku slatkih talasa, dramatičnog volumena i mora roze boje je bila uveliko prisutna na revijama održanih u Parizu ove godine. Ova nostalgična estetika se ove godine prenosi i u uređenje dvorišta. Ukrasite vaše privatno mesto za odmor božurima, ružama i lalama. Opušten izgled je ovogodišnja velika stvar, a sve više ljudi se odlučuje za prirodnu mešavinu biljaka i trava koje se ne moraju često šišati i sređivati.

Dugačka trava i divlje cveće su odličan izbor za one koji nemaju mnogo vremena za brigu o dvorištu, jer će uvek izgledati lepo i savršeno “nesavršeno”. Da li ste znali da su pčele i ostale bubice najzaslužnije za prašenje preko 75% svetskih biljaka? I da je populacija pčela znanto opala? Pomozite pčelama i drugim insektima tako što ćete u vašem dvorištu zasaditi biljke koje ih privlače i koje će pomoći pri održavanju već opale ravnoteže.

Cveće poput leptirovog grma i kosmosa će izgledati prelepo i imaće lepu funkciju u vašem dvorištu. Ovog proleća će takođe u trendu biti upadljive biljke, zasađene u saksije, koje naspram aranžiranih biljaka izgledaju minimalistički i daju bašti potpuno novi i drugačiji izgled. Obratite pažnju na citrusno drveće, glomazne šimšire i lavandu.

Detalji u vidu kamenja će dodati vašoj bašti prirodan izgled koji se često može videti u netaknutoj prirodi. Izdvojte jedan ugao ili centar bašte da kreirate zanimljiv kameni dekor, ili od naslaganog kamenja napravite “prirodne” stepenice. Malo i nisko cveće, kao i prelepe zelene površine između staza su savršeni minimalistički detalj ovog proleća. Od luksuznih tekstura do mekanih presvlaka u dvorištu, mesta za zabavu i sedenje u dvorištu ovog proleća treba da izgledaju moderno, ali i udobno. Napravite svoj kutak u kojem ćete moći da uživate sa prijateljima ili da uz zvukove ptica pročitate dobru knjigu.

Rad u vrtu poboljšava kondiciju i snagu

Istraživanja pokazuju da različite aktivnosti u vrtu poboljšavaju i kondiciju, snagu i ravnotežu, omogućavaju gubitak telesne težine, zatežu kompletnu muskulaturu i stimulišu psihičke funkcije. Vrtlarski radovi su, takođe, sjajan sagorevač kalorija. Tako na primer, kopanje sagoreva 286 kalorija za sat, šišanje trave 350 kalorija... S obzirom da radovi u vrtu aktiviraju mišiće celog tela, stručnjaci su procenili da 45 minuta rada u vrtu vredi isto kao 15 minuta vožnje bicikla.