B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Okrepi se toplom supom!

autor: Gomex | 24.01.2019
Okrepi se toplom supom!

Supe su bogate različitim hranljivim sastojcima, lake za varenje, a još od davnina su prepisivane bolesnima radi bržeg ozdravljenja. U mnogim kulturama, bez supe je nezamislivo početi obrok. Sve manje vremena za kuvanje, ali i sve širi izbor supa u kesicama i njihova dostupnost u svim prodajnim formatima, doveli su do toga da se danas retko gde može pojesti prava domaća supa...

Svi jedu supu!

Od dalekog istoka do krajnjeg zapada svi jedu supu. Neko kad mora, neko uvek. Neko pre jela, neko posle, a neko bilo kad. Supa je sastavni deo svakog potpunog obroka. Gotovo je nemoguće zamisliti ishranu bez ovog jela. Čak i sve izraženiji trend zdrave ishrane koji se širi svetom zahteva supu i nije uneo mnogo izmena u njenom sastavu. Spremanje domaće supe ipak zahteva dosta vremena. Zato slobodno možemo da uživamo u supama u kesici i instant supama, koje su gotove za najviše desetak minuta.

Naravno, ni asortiman nlje beznačajan. Sada imamo toliko veliki izbor raznovrsnih supa da je potrošač u stanju da stoji ispred police i po pet, šest minuta dok ne izabere onu koja mu se u tom trenutku jede. Pileće, goveđe, vegetarijanske, posne, krem supe, pa kombinacije… Par minuta gledanja u šarenolikost ambalaže sama je dovoljna da u čoveku probudi glad. Ma kakav ukus imali, sve je tu.

Bistre ili guste supe?

Danas postoje dve osnovne grupe supa – bistre i guste supe. Nazivi bistrih supa govore od koje su namirnice pripremljene, pa imamo kokošiju, goveđu, pileću ili riblju supu i sve bolje prihvaćenu povrtnu supu. Dodaci koji se stavljaju u supu čine je specifičnom i različitom od drugih, a moraju biti sitni, količinski umereni i moraju da odgovaraju ukusu supe u kojoj se poslužuju. Osim domaće testenine mogu da se koriste nokle, rezanci, knedle, slani biskvit, prepečeni hleb, pirinač, štapići od povrća ili govedina iseckana na kockice.

Guste krem supe obuhvataju supe pripremljene od veće količine namirnica biljnog i životinjskog porekla koje pred kraj pripreme mogu da se ili propasiraju (krem supe, pire supe) ili da ostanu u obliku manjih komadića (ragu supe). Krem supe se zgušnjavaju brašnom ili skrobnim brašnom i dodaje im se pavlaka i žumance, a kod pire supa se povrće pasira, a zatim razređuje bujonom.

Razvoj supa je za fokus imao olakšanu pripremu, razvoj forme i pakovanja koja su olakšavala konzumaciju u različitim prilikama - kod kuće, na poslu, na putovanjima i povlađivala ‘brzom’ načinu života. Industrijski proizvedene supe postaju popularne sa otkrićem konzerve, u 19. veku. Daleke 1893, Fridtjof Nansens je čitavu exspediciju koju je predvodio u pohoodu na Severni pol, opskrbio dehidriranim supama i polupripremljenom hranom. Komercijalizaciji je doprinelo i otkriće dehidrirane supe 1897. godine, za koje je zaslužan Džon T. Dorens, hemičar kompanije Campbell’s soup. Otkriće je olakšalo pakovanje supa i snizilo njihovu cenu.