B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Novogodišnje odluke!

autor: Gomex | 19.12.2019
Novogodišnje odluke!

„Od nove godine ću više vežbati, prestaću da pušim, zdravo ću se hraniti...“ - Milioni ljudi širom sveta krajem svake godine postavljaju sebi slične ciljeve, a priča se da neki od njih čak i uspevaju da ih ostvare. Pitamo se odakle taj običaj dolazi i koji je recept za uspeh?

U antičkom Rimu, vernici su pred početak nove godine obećavali bogu Janusu (po kom je mesec januar i dobio ime) da će „popraviti svoje ponašanje“. Bog Janus, jedinstveni i jedan od najpoštovanijih rimskih bogova, bio je božanstvo sa dva lica, koje je istovremeno gledalo i napred i nazad, kako legenda kaže - u prošlost i budućnost. Iz tog vremena potiče današnji običaj da se pred početak nove godine donose odluke o promeni.

Ja to mogu

Prema istraživanjima, najpopularnije su novogodišnje odluke u vezi sa prestankom pušenja, smanjenjem telesne težine i redovnim vežbanjem. Rezultati pokazuju da uspeh ili neuspeh u držanju donesene odluke ne zavisi od pola, starosti ili vrste odluke. Oni koji uspevaju da se drže donesene odluke zapravo su oni koji su verovali da se mogu promeniti i zadržati promenu, koristeći aktivne i pozitivne strategije kao što su: pozitivno razmišljanje („Ja to mogu“), nagrađivanje za istrajnost u napredovanju ka cilju, izbegavanje situacija koje vode do „posrtanja“...

Što se broja novogodišnjih odluka tiče, odnosno broja ciljeva koji se žele postići, dobro je postaviti manji broj ciljeva. Psiholozi predlažu da se umesto dugačke liste novogodišnjih odluka odabere jedna, odnosno jedan cilj, te da se sva energija usmeri na njegovo ostvarivanje, umesto da se „razdeli“ na više njih.

Razmotrite šta želite i zbog čega

Mogućnost za promenu ne nalazi se u novoj godini, već u nama i našoj spremnosti, ali i trenutnoj mogućnosti da promenimo sebe. Preporuka je da se ne oslanjamo na puki novogodišnji elan, već da razmotrimo šta želimo i zbog čega. Poenta je što, ako motivacija ne proizilazi iz nas samih, ili uopšte ne uviđamo zašto mi stvarno pokušavamo da napravimo promenu, teško ćemo biti istrajni na duže staze. Kada uspemo da izbistrimo šta je ono što zaista želimo i zbog čega to želimo, kretanje ka cilju je mnogo lakše.