B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Na zimnicu se misli još dok traje leto!

autor: Gomex | 15.08.2019
Na zimnicu se misli još dok traje leto!

Postoje različiti načini čuvanja namirnica tako da ishrana čoveka ne zavisi više od sezonskog pristizanja hrane i tokom godine su nam dostupne sve vrste namirnica ili u svežem stanju ili konzervisane. Pravilno konzervisane namirnice čuvaju u sebi skoro sve hranljive sastojke, što znači da njihova upotreba u nedostatku svežih namirnica čini naše obroke značajno kvalitetnijim.

Pekmez, kompot, turšija ili ajvar

Zimnica je prava riznica vitamina, minerala i vlakana kojih je u savremenoj ishrani malo. Pekmez, džem, krastavci, turšija, ajvar, kompot, kuvani paradajz bogat likopenom, osnažiće naš imunitet u susret hladnim danima.

Termičkim obrađivanjem hrane često se gube neka nutritivna svojstva namirnica, pre svega vitamina rastvorljivih u vodi. Zato se i savetuje da smanjimo dužinu kuvanja hrane koja ne zahteva dugo krčkanje. Ovo je preporuka kako za svakodnevno pripremanje obroka, tako i za zimnicu.

Preporučuje se i pranje voća i povrća u porculanskim ili plastičnim posudama, dok za sečenje treba koristiti noževe od nerđajućeg čelika kako bi se što više očuvali važni sastojci, pre svega količine C vitamina. Sa druge strane imate i zimnicu, poput turšije i kiselog kupusa koja potpuno zadržava prirodna svojstva povrća. Kolumbovi moreplovci preživeše dugu plovidbu i osvojiše nove svetove jedući kiseli kupus koji je sprečio nastanak skorbuta, bolesti nedostatka vitamina C.

Stavljanje zimnice je tradicija

Dobro deterdžentom oprane tegle i flaše treba sterilisati u posudi napunjenoj hladnom vodom koju postepeno treba zagrevati do ključanja. Koristite ih odmah dok su vrele ili ukoliko ih vadite ranije, poslažite ih na suvu, čistu, ispeglanu krpu sa otvorom okrenutim na dole. Iskuvati se moraju i zatvarači i poklopci, a ako su lako topivi očistite ih alkoholom. Sterilizacija posuđa moguća je i u rerni na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa.

Stavljanje zimnice je tradicija i potreba, a u širem značenju podrazumeva: kiseljenje povrća, kiseljenje kupusa, pečenje paprika, stavljanje ajvara, kao i pravljenje kompota, džemova i slatka od voća, i čuvanje za zimske i prolećne dane kada nema svežih namirnica. Zimnica je tradicija u našim krajevima i to je dobar način da se vitamini, minerali, karotini, flavonoidi i biljna vlakna sačuvaju za zimske hladne mesece sa voćem i povrćem koje stvarno pripada našem podneblju i na koje smo i genetski navikli.