B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

LED sijalica štedi i čuva planetu!

autor: Gomex | 08.11.2018
LED sijalica štedi i čuva planetu!

LED sijalice nabavljaju oni koji bi da smanje račun za električnu energiju, ali ne po cenu dobrog svetla u svim prostorijama. Ove sijalice namenjene su i onima koji razmišljaju o bezbednosti svoje porodice ili radnika, ali i brinu o ekologiji. LED sijalice troše manje struje ne samo od halogenih, već i od takozvanih štedljivih. Daju kvalitetnu svetlost i ne sadrže živu.

Da li se ponekad zapitate koliko sijalica u kući i oko nje zamenite na dnevnom nivou? Ili kolika je jačina svetlosti koju daju naspram energije koju troše? Ili koliko otrovnih materija sadrže? Ukoliko vas ova pitanja povremeno spopadnu, sva je prilika da vam je već na pamet pala ideja o LED rasveti. Evo šta treba znati o njoj...

Prednosti LED sijalica

Prema nekim procenama, jedna LED sijalica trajaće vam koliko i 17 običnih. Dakle, bez 17 odvrtanja i navrtanja (što je posebno bitno kod nepristupačnih mesta) i bez cele jedne kese za smeće pune bačenih sijalica (za ekološki nastrojene). Broj vati na sijalici često izaziva zabunu kada se porede LED i halogene sijalice. Znajte da on ne označava koliko će svetlosti sijalica proizvesti, već količinu električne energije koju troši. Jačina svetlosti se izražava lumenima (LM).

Evo primera potrošnje električne energije. Po jačini svetlosti, klasičnoj sijalici od 100 vati odgovara jedna LED od 12 vati. Dalje, ta jedna LED ima radni vek od 25 000 sati. Za to vreme će potrošiti 300 kW. Sa druge strane, halogena sijalica za isti period troši 2 500 kW. Naravno, neće JEDNA halogena trošiti svu tu struju već 17 njih, s obzirom da im je radni vek mnogo kraći. Zato na tu sumu dodajte i novac potrošen na kupovinu sijalica. Iako značajna, ova cifra se odnosi na samo jednu sijalicu i mnogo je veća ako u računicu uključite sve prostorije u kući.

LED sijalica je zdravija

Ako ste nekada razmišljali o tome da halogene sijalice zamenite štedljivim, setite se da sadrže živu i da postoji poseban način uklanjanja ostataka ukoliko se slome. Birajte zdravije od toga. Ovo naročito važi ako imate decu u kući. Ako hoćete da pređete na LED rasvetu, nema potrebe da menjate bilo šta drugo u kući – samo nabavite sijalice. Ne treba vam dodatan posao i oko toga, zar ne? Onaj ko odluči da izvoji malo veću sumu za ovakav vid rasvete dobija odlično osvetljen privatni i poslovni prostor, maksimalno štedi električnu energiju, ne plaši se trovanja i brine o životnoj sredini.

LED je skraćenica za svetleće diode (Light Emitting Diode). One mogu biti napravljene u raznim veličinama,snagama i za razne namene. Svaka LED sijalica je napravljena od čvrstog materijala koji se zove poluprovodnik. Kada struja prođe kroz poluprovodnik atomi unutar njega emituju energiju u formi nama vidljive svetlosti. LED rasveta sija punom jačinom svetlosti od samog momenta uključivanja, te nije potrebno određeno vreme rada da bi se dostigla puna jačina.