B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kvalitetno očistiti pod za kratko vreme!

autor: Gomex | 21.02.2019
Kvalitetno očistiti pod za kratko vreme!

Posle pranja sudova, jedan od najdosadnijih poslova u domaćinstvu je čišćenje prašine. Čovek uvek ima osećaj da bi mogao na nešto korisnije i lepše da potroši vreme, nego na ribanje posuđa ili usisavanje trpezarije. Mnogima u svemu tome najteže pada to što će se prašina relativno brzo opet nataložiti, pa izgleda kao da su „džabe krečili“.

Čišćenje poda

Ukoliko niste toliko bogati da plaćate kućnu pomoćnicu, možete se poštedeti muka tako što ćete kupiti bolju opremu za čišćenje – džoger, usisivač ili paročistač sa kojim ćete dom očistiti za kraće vreme, i sa manje truda, a da opet „blista“.

Dostupni u svakoj prodavnici ili supermarketu, kombinacija kvalitetnih i jednostavnih alata može da odgovori na većinu zadataka vezanih za održavanje poda. Svako od nas u kući sigurno ima sve navedene alatke koje u mnogome olakšavaju održavanje vaših podova. Ukoliko želite da izbegnete upotrebu hemijskih sredstava i mašina za čišćenje, podsećamo vas na osnovna sredstva za čišćenje.

Za mokro čišćenje podova koristi se vlažni džoger kako bi sa sigurnošću uklonio prljavštinu sa poda. Ukoliko nije jako zaprljan, može se koristiti čista voda. A ako jeste, u vodu se sipa detrdžent i džoger se ispira par puta. Nakon upotrebe, džoger se pere u toploj vodi i temeljno ispira i suši.

Sunđer je alternativa za džoger, ali se mora voditi računa na kakvoj površini poda se primenjuje. Treba izbegavati podove sa grubom površinom. Sunđer treba isprati posle svake upotrebe. Čišćenje četkom je idealno za čišćenje grubih površina jako zaprljanih elastičnih podova i podnih obloga smeštenih na otvorenom prostoru, na primer, tremu. Četka se pere nakon svake upotrebe u čistoj vodi i ostavlja se da se osuši sa vlaknima na dole.

Parket ili pločice?

Parket, kao i brodski pod, obično ima jedan od sledeća dva završna sloja: poliuretan ili vosak. Niste sigurni šta je kod vas? Protrljajte prstom preko parketa i, ukoliko ostane mrlja, tada je reč o vosku. Drvene podove čiji je završni sloj od uretana ili poliuretana najbolje je čistiti pomoću sledeće mešavine: u kantu vode dodajte 50 ml blagog tečnog sapuna pa u dobijenu mešavinu umočite džoger koji ćete dobro iscediti. Kada je reč o podovima čiji je završni sloj od voska, najbolje je da ih redovno usisavate i čistite suvim džogerom. Kako biste najbolje očistili podne pločice, koristite bocu sa raspršivačem u kojoj ćete pomešati toplu vodu, 50 ml alkoholnog sirćeta i par kapi deterdženta za suđe. Smesu pošpricajte po jednom delu poda, prebrišite vlažnim džogerom i pređite na sledeći deo.