B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

GRILOVANO U KUĆNIM USLOVIMA!

autor: Gomex | 23.08.2017
GRILOVANO U KUĆNIM USLOVIMA!

Urbanizacijom života u gradovima postao je prevaziđen model roštiljanja na klasičan način. Jednostavno moguće je grilovati (roštiljati) u tiganju za grilovanje.

Ovaj tiganj je obično presvučen nelepljivom podlogom, recimo teflonom ili keramičkim slojem, četvrtastog je oblika i ima nabore na dnu koji podsećaju na rešetku “pravog” roštilja.

Dakle, ako se vaše kuvanje mora ipak svesti na prostor vaše kuhinje, jedino u šta morate da investirate je gril tiganj (i naravno u ono što ćete kasnije u njega staviti i ponuditi ukućanima ili gostima!).

U ponudi specijalizovanih trgovina i supermarketa mogu da se pronađu brojne i različite vrste ovog veoma zanimljivog i praktičnog kuhinjskog pomagala. Ono što im je svima zajedničko je da na dnu imaju malo “izdignutu” rešetku koja namirnice drži iznad masnoće i prilikom pečenja ostavlja karakterističan trag na mesu ili povrću.

Prečnici gril tiganja su najčešće od 20 do 25 cm, ali naravno da možete naći i manje ili veće. Ruku na srce, efekat pečenja na gril tiganju neće biti sasvim jednak onome koji možete dobiti na pravom roštilju (jer meso ipak ne dolazi u direktan kontakt s jakom vatrom, pošto se sve odvija na vašem šporetu) ali ipak će vam na kraju pružiti izuzetno jak utisak roštilja.

Nakon pranja kada se tiganj osuši, potrebno je nauljiti ga tankim slojem. Možete koristiti biljno ulje, mast ili ulje od lanenog semena. Na ovaj način formirate zaštitni sloj za sledeće korišćenja tiganja. Tiganj treba čuvati na suvom.

Grilovano povrće

Jedno od osnovnih pravila prilikom grilovanja povrća jeste da ono treba da bude isečeno na komade iste veličine, kako bi se podjednako ispeklo sa svih strana. Svi komadi trebalo bi da budu i podjednake debljine i to ne veće od 2,5 cm. Povrće pre grilovanja treba potopiti u hladnu vodu na otprilike 30 minuta, kako ne bi bilo suvo. Zatim ga treba iscediti, osušiti, iseći, pa lagano premazati uljem kako bi se sprečilo lepljenje za podlogu. Povrće nikako ne treba grilovati dugo i obavezno voditi računa da komadi povrća ne budu sitni.