B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Dobre gume glavu čuvaju...

autor: Gomex | 11.10.2018
Dobre gume glavu čuvaju...

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih udesa čak šest puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma i verujemo da naredne zime više nećete koristiti letnje gume...

Kako zimske gume štite

Važno je da znate: bez obzira da li je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse. Zimske gume su konstruisane tako da odvode vodu ispod gume i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i pravi tanak sloj vode koji je klizav. Sitne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma odvode vodu čime obezbeđuju stabilnost vozila na mokrom putu.

Zimske gume imaju bolje prijanjanje nego letnje

Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja je 68m, a sa zimskim gumama 57m – sasvim dovoljno da se izbegne sudar! Zimske gume su načinjene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju.

Za razliku od letnjih, zimske gume ne postaju tvrđe na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne ugrađuju samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi, tačnije čim temperatura padne ispod + 7°C. U mnogim zemljama zakonom je propisano obavezno korišćenje zimskih guma, što i nas verovatno čeka u bliskoj budućnosti. Jednom kada montirate zimske gume, trebalo bi da proveravate pritisak svake gume jednom mesečno.

Ukoliko pritisak podešavate u toplim uslovima, dodajte 0,2 bara (3 psi) na fabrički preporučen pritisak da bi se ispravila varijacija koju izaziva negativna temperatura.