B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

DETALJI UREĐUJU ŽIVOTNI PROSTOR

autor: Gomex | 21.09.2017
DETALJI UREĐUJU ŽIVOTNI PROSTOR

Način ukrašavanja kreveta ima veliki uticaj na izgled spavaće sobe. Zato je izbor posteljine veoma bitan. Posteljine za krevet mogu da budu u raznim dezenima, bojama, sa različitim šarama, izrađene od različitih materijala i tkanina. Kombinacija dezena i uzoraka sa raznovrsnim spektrom materijala i tkanina posteljina pruža velike mogućnosti za uređenje spavaće sobe i stvaranje osećaja topline i komfora.

Za čist, savremen izgled spavaće sobe izaberite posteljinu koja je u skladu sa pravim linijama i savremenim stilom nameštaja. Ograničite dezene na dva šarena i jedan jednobojan. Na primer, šareni pamučni čaršav i jastučnice postavljaju osnovu, a sive i bele šare jorgana i jastučnica unose svetlost u sobu.

Par čvrstih jednobojnih jastuka, slične boje kao neke pruge na čaršavu naglasiće boju posteljine. Posteljina jarkih boja je jednostavan način da se unese boja i tekstura u spavaću sobu. Na primer boje mandarine i plave stvoriće vedro raspoloženje pored tradicionalnog tapeta i uzglavlja kreveta. Raznovrsne nijanse plave boje, stvaraju dominantnu temu, a narandžasta boja akcente.

Mešavina dezena i tekstura doprinosi stvaranju živahne atmosfere. Vedrinu u spavaću sobu uneće jarke boje i zanimljivi dezeni. Kombinacija boja ili dezena posteljine, zavesa i draperija unosi elegantnu notu u spavaću sobu. Razne nijanse plave ili tirkizne boje na primer dodaće i mirnu atmosferu.

Skladna kombinacija boja zidova, posteljine i tepiha stvoriće uvek harmoničnu i udobnu atmosferu u spavaćoj sobi. Različite nijanse ljubičaste ili violet boje uneće i notu glamura u prostor. U spavaćoj sobi u kojoj dominiraju svetlije boje na zidovima ili je okvir kreveta svetlije boje, posteljina tamnijih boja je uvek dobar izbor. Bela posteljina može da bude elegantan detalj u spavaćoj sobi. Posebno je elegantna kada se kombinuje sa tamnijim detaljima u sobi. Bela boja će vizuelno stvoriti veći, ali i svež i čist prostor.

Najvažniji faktor koji određuje kvalitet posteljine je kvalitet materijala od kojeg je napravljena. Posteljine za krevet su dostupne u mnoštvu različitih materijala i tkanina, a njihov kvalitet se često izražava brojem niti i tkanja. Veći broj niti znači da je posteljina mekša, a samim tim kvalitetnija.

Za izradu posteljina se najviše koristi pamuk, koji je omiljena tkanina za posteljinu zbog svojih kvaliteta, a naročito ako ima veliki broj niti i vlakana. Prilagođava se promenama temperature i vlage i zato koža može slobodno i nesmetano da diše u hladnim i toplim periodima godine. Lako se održava i mašinskim pranjem na visokoj temperaturi. Dostupan je u mnogo varijanti. Najbolje i najkvalitetnije posteljine su napravljene od egipatskog i pima pamuka i one su među najskupljima.