B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Da li se budite naspavani?

autor: Gomex | 18.07.2019
Da li se budite naspavani?

Položaj spavanja je položaj tela u koji se osoba namesti pre i tokom spavanja. Svaki od ovih položaja ima svoje dobre i loše strane, svako za sebe mora potražiti onaj koji mu najviše odgovara i onaj koji mu osigurava opuštajuće i udobno spavanje.

Koji je najbolji položaj spavanja?

Spavanje na leđima sprečava bolove u vratu i leđima jer glava, vrat i kričma zadržavaju svoju  prirodan položaj. Spavanje na leđima podignutog uzglavlja idealno je za sve one koji imaju problema sa želudačnom kiselinom, jer sprečava gorušicu i smanjuje mogućnost nastanka refluksne bolesti. Spavanje na leđima bi, ako je moguće, trebali izbegavati oni koji hrču, jer je hrkanje u tom položaju spavanje još izraženije. Kakav bi bio idealan jastuk za spavanje na leđima? Izaberite viši jastuk, koji će pružati dobru potporu glavi i vratu.

Sa gledišta efekta na naše zdravlje, spavanje na boku se preporučuje. Smanjuje hrkanje i drži kičmu u ispruženom položaju. Ako imate problema sa želudačnom kiselinom, to je osim spavanja na leđima najbolji položaj koji možete izabrati. Ako ste trudni i spavate na boku, pripazite da spavate na levom boku, jer je to idealan položaj za dobar protok krvi. Savršen jastuk za spavanje na boku je deblji jastuk, koji će popuniti prostor iznad ramena i dati odgovarajuću potporu glavi i vratu.

Ako spavate sa kolenima pod bradom, u tzv. fetalnom položaju, loše strane tog položaja spavanja ćete osetiti kad se probudite ujutro, pogotovo ako već imate problema sa artritisom i bolovima u leđima i zglobovima. Fetalni položaj smanjuje hrkanje i pogodan je u vreme trudnoće, ali nije poželjan jer sprečava dijafragmalno disanje. Međutim, ako je položaj fetusa za vas najudobniji i u njemu spavate svaku noć, barem se pokušajte malo ispraviti tako da vaše telo tokom spavanja nije u potpunosti savijeno. Za spavanje u fetalnom položaju je primeren deblji jastuk, kakav je preporučljiv i za spavanje na boku.

Najgori položaj spavanja je na stomaku. Ovaj položaj loše utiče na kičmu, vrši pritisak na zglobove i mišiće što nadražuje nervni sistem i doživljava se kao bol, utrnulost i žmarci. Kod spavanja u tom položaju je vaša glava satima okrenuta u jednu stranu. Posledice toga možda još ne osećate, ali počeće polako da se pokazuju s godinama. Međutim, ako noću hrčete i nemate problema s bolovima u vratu i leđima, spavanje na stomaku je čak i poželjno, jer su u tom položaju gornji disajni putevi otvoreniji, što smanjuje hrkanje. Ako spavate na stomaku pobrinite se da vaš jastuk bude što niži.