B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

DA LI MOŽEŠ DA ZAMISLIŠ SVET BEZ SARDINE?

autor: Gomex | 26.10.2016
DA LI MOŽEŠ DA ZAMISLIŠ SVET BEZ SARDINE?

Svi smo veoma dobro obavešteni o postepenom nestajanju fosilnih goriva i ozonskog omotača, ali oni nisu jedine stvari koje postepeno nestaju iz naših života. Postoje namirnice i sirovine za koje najverovatnije niste čuli da nam ponestaju. Jedna od njih je i sardina.

Skoro se zapadnokanadska flota brodova, lovaca na sardine, vratila u luku sa plenom…ničega. Ne samo da je potencijalni ulov u sardinama izgubljen, nego ovaj gubitak ukazuje na mnogo ozbiljniju nestašicu u skorijoj budućnosti. Možda nas čekaju decenije bez sardina.

Populacije sardina imaju tendenciju da veoma fluktuiraju u zavisnosti od temperature vode, a ove male ribe su se sve manje razmnožavale od kako su se u devedesetim godinama prošlog veka vode Tihog okeana ohladile. Prekomeran lov na sardine nije, međutim, usporio. Sem toga, sva jaja sardina koja danas imamo dolaze od riba koje su rođene pre jedne decenije i koje su sve sada mrtve.

Uprkos tome, Kanada i dalje povećava količine sardina, a SAD, iako su limitirali, i dalje nisu smanjili ulov do održivog nivoa. Mogu proći decenije dok se vode ne ugreju ponovo toliko da se sardine vrate u mora.

Riba ne samo da razbija monotoniju naše redovne ishrane već doprinosi zdravlju našeg srca. Tunjevina i sardina su najčešće vrste morske ribe koje se konzumiraju u Srbiji i obe imaju visok sadržaj proteina i dobrih masti. Sardine sadrže mnoštvo vitalnih nutrijenata i smatraju se jednom od top 5 namirnica koje treba jesti u što većim količinama ukoliko imate dijabetes. Ova nutricionistička „bomba“ ima donekle lošu reputaciju zbog svog jakog ukusa i mirisa, ali kada se naviknete na to, zbog mnoštva zdravstvenih benefita koje sadrži ova mala riba ćete je sigurno uvesti u redovnu ishranu.

Jedan od načina da polako uvedete sardine u ishranu jeste da ih koristite u sosovima za špagete i gulašima, gde će se osetiti ukus, ali ne prejak kao kada ih jedete posebno.