B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

DA KOSITE TRAVU SA UŽIVANJEM!

autor: Gomex | 05.04.2017
DA KOSITE TRAVU SA UŽIVANJEM!

Proleće i lepo vreme dovoljni su signali da treba da se pozabavite uređenjem travnjaka. Odaberite pravi model kosilice i uz malo truda i vremena učinite svoje dvorište najlepšim u komšiluku... Stara izreka kaže da ne treba gledati u tuđe dvorište, ali, istini za volju, svi mi to radimo. A pošto je najlepši ukras svake bašte odnegovan travnjak, vrlo je bitno da imate adekvatnu i pouzdanu kosilicu sa kojom ćete ga održavati.

Prilikom kupovine kosilice treba obratiti pažnju na nekoliko detalja. Ukoliko posedujete veliku površinu za održavanje a pritom nemate vremena da ovaj posao obavljate redovno, birajte kosilicu sa snažnijim motorom i većom zapreminom korpe za smeštaj otkošene trave. Ona je svakako teža, robusnija i naravno značajno bučnija.

Za održavanje kućnih travnjaka sasvim su dovoljne manje električne kosilice. Najbitnija je redovnost košenja, što u prolećnim mesecima zna da bude i jednom nedeljno. Ukoliko nemate iskustva u ovoj oblasti, bitno je da počnete sa održavanjem travnjaka vrlo detaljno.

Na početku sezone, pre košenja prošetajte travnjakom i odstranite sve fizičke prepreke (krupnije kamenje, trulu granu koja je u toku zime pala sa nekog drveta…). Najveća prepreka za kućne kosilice su tanka žica ili sintetički kanap koji su ostali umršeni u travu. Umeju da se umrse u rezni nož koji se velikom brzinom okreće dok radi mašina. Srećom, savremene kosilice imaju ugrađene mehanizme za naglo zaustavljanje motora (takozvane kočnice) za slučaj da bilo šta fizički preoptereti motor.

Košenje travnjaka je jedan od najzahvalnijih poslova u domaćinstvu. Koliko god da se pomučite, valjda nema ničega lepšeg nego kada se okrenete iza sebe a dvorište vam zasjalo svežinom i urednošću. Uostalom, šta je lepše od uživanja u kafi i sunčevim zracima sa prijateljima pored sveže ošišanog travnjaka?

Saveti iskusnog domaćina!

Nemojte dozvoliti da trava preraste visinu košenja koja je maksimalno predviđena za vašu mašinu. Ukoliko vam se i to desi, nemojte biti siloviti u korišćenju kosilice. Podignite visinu košenja na maksimum pomeranjem visine osovine točkova, pređite tako ceo travnjak da se ujednači, pa makar sutradan morali da ponovite celu operaciju sa spuštenim točkovima.

Na ovaj način poštedećete motor preopterećenja, a sama trava će na ovaj način ostati neumršena i fino potkresana bez krzanja vlati. Ovo je posebno važno u proleće i rano leto kada je trava najbujnija.

Dobro bi bilo da se nož sa kosilice skine i naoštri na stručan način barem na početku svake sezone. Ovi noževi su namerno pravljeni od mekših legura čelika da bi bili bezbedniji u slučaju naletanja na tvrd predmet. Stoga su često pomalo ulubljeni i oštećeni. Stručnim oštrenjem se postiže ravnomerno košenje a takođe značajno produžava radni vek elektromotora. Ovo je značajno zbog toga što oštar nož seče, a tup kida travu.